Outlander I GEN Techniczne - Mapsensor outlander turbo
roger18sx - 17-02-2020, 23:40 Temat postu: Mapsensor outlander turbo Witam. Po tygodniu jazdy outkiem turbo byłem ciekaw czy turbo ładuje tyle ile trzeba czyli te 0.9 bara w serii ponieważ ktoś włożył do niego zaworek mbc. Popatrzyłem na silnik i nie zauważyłem mapsensora. Rano wpięłem się w obd włączyłem torque jak i apke piston , pokazuje różna dane ale doładowania nie. Dziś otrzymałem wkońcu wskażnik doładowania , zamontowałem dałem w palnik i prawie 1 bar ładuje więc odrazu się lepiej poczułem że wszystko w motorowni ok i brak błedów bo za kilka dni montaż gazownii. Pomyślałem jeszcze ażeby wstawić kolejną sondę w wydech tyle że szerokopasmową i wskażnik afr ażeby mozna było lepiej dostroić lpg w późniejszym czasie.
W@sio - 18-02-2020, 13:02
OBD pokazuje doładowanie, Torque PRO spokojnie to obsługuje, trzeba sobie tylko dodać "wskaźnik"...
Poza tym ECU bez mapsensora by świrowało. Zastanawiam się, po co ktoś montował MBC, skoro auto da się spokojnie tuningować elektronicznie i ECU ma swoje EBC.
Gdzie wpiąłeś się zegarem boost'a?
AFR to fajny pomysł, mam u siebie i warto to mieć, natomiast pamiętaj żeby nie kupować taniego zegara, bo zwykle te tanie "AFR" od autogauge działają na zwykłej lambdzie.
roger18sx - 19-02-2020, 23:21
Wpiełem się oczywiście do kolektora za przepustnicą. Muszę spróbować podłączyć ori zaworek prawdopodobnie ten brązowy oraz wężyki tyle że przydał by się schemat bo jedem metalowy przewód się rozdwaja.
jaroo0 - 20-02-2020, 04:51
Schemat podciśnień w turbo?
Strona 2 w ponizszym linku
https://japancars.ru/index.php?route=catalog/mitsubishi&grp_id=15&vin=JMBXNCU2W6U002831&area=M60&cat=B606R507A&mdl=CU2W&clf=XNXFZL6&cfg_id=1&grp_id=15&blk_id=710
roger18sx - 21-02-2020, 20:29
Dzięki za fotkę. W którym miejscu jest mapsensor od pomiaru ciśnienia bo coś nie mogę zlokalizować.
Bizi78 - 21-02-2020, 21:04
Pewnie w przepływomierzu.
W@sio - 21-02-2020, 22:49
Myslisz się Rafałku, jest on za turbiną, stawiam że w okoicy kolektora dolotowego, element, który ma z jednej strony wężyk podciśnienia a z drugiej wtyczke elektryczną... Stawiam na element 12421 na rysunku, ale musial bym sprawdzic u siebie, a nie chce mi sie rozbierac auta
Bizi78 - 21-02-2020, 23:39
W@sio, wg manuala MAPsensor jest tylko w silniku 2.4.
roger18sx - 22-02-2020, 20:37
Mnie się też tak wydaje że go nie ma podobnie jak w starszych 1.8t z vw audi z przed 2000 roku . Tym bardziej że na dwóch aplikacjach pod obd2 nie pokazuje doładowania więc sterownik widocznie go nie widzi.
Bzyk_R1 - 22-02-2020, 22:45
MAPa nie ma w outlanderze, jest MAF i samochód sobie przelicza doładowanie. Za pomocą aplikacji da się podejrzeć doładowanie bez problemu np na Torque. Trzeba tylko wiedzieć że doładowanie odnosi się do ciśnienia referencyjnego równego atmosferycznemu czyli +/- 1bar. Przez to odczyt wynosi dla seryjnego outlandera maksymalnie 1,9b w peaku do 2,1b. To co pokazał W@sio, to solenoid sterowania turbo.
MAP jest dostępny w każdym zegarze doładowania, to ten element do którego doprowadza się wężyk z powietrzem z kolektora ssącego.
Fighter001 - 24-02-2020, 15:58
Map sensora nie ma w Outlanderze turbo, a to co pokazuje torque to ciśnienie obliczone z przeplywki, więc po podpięciu zegara może się trochę różnić. Jest to słabe rozwiązanie bo w fabrycznych map sensorach na ogół jest też czujnik temperatury, dzięki temu sterownik mógł by optymalnej obliczyć mieszankę a tutaj mamy tylko temperaturę mierzoną na wlocie czyli po mafie.
|
|
|