Outlander II Ogólne - Objawy zużytej dwumasy
Consiglio - 22-03-2020, 15:09 Temat postu: Objawy zużytej dwumasy Mam pytanie odnośnie objawów dających podstawy do wymiany dwumasy i pewnie całego sprzęgła.
Przebie C-Crossera 210 tys. km.
Mam zastrzeżenia co do płynności działania mojej automatycznej skrzyni biegów. Raz na jakiś czas jest takie szarpniecie, uderzenie. Jeden z mechaniorów mówił, że zużyta dwumasa może być przyczyną.
Skrzyni przerzuca biegi właściwie, nie ma jakichś poślizgów, braku mocy. Dobrze przyspiesza przy wyprzedzaniu itp.
Daje się zauważyć przy odpalaniu i gaszeniu silnika, że jest takie, jakby drganie, poszarpywanie. Co niby ma świadczyć o zużyciu dwumasy.
Ponieważ mam wyciek na wale od strony silnika, to i bym za jednym razem wymienić dwumasę ze sprzęgłem, jesli jest taka potrzeba. Czy olej ze skrzyni można użyć ponownie po wymianie sprzęgła? Wymieniałem w październiku 2019r.
Gdzie najlepiej zakupić całe sprzęgło? Jakiej firmy jest dobre?
radek79 - 22-03-2020, 15:17
w moim byłym c croserze objawem padającej dwumasy były wibracje auta w przedziale 100-120km/h na piątym i szóstym biegu
są dwa rodzaje dwumasy na 6 cena około 1200zł i 8 zębów cena około 1800zł
jeżeli te uderzenia pojawiły się zaraz po wymianie oleju w asb to bym raczej stawiał na konwerter w skrzyni
jeżeli masz asb dcs6 to jest ta druga opcja
Daroot - 22-03-2020, 15:48
Czekaj, czekaj - masz mechanika który mówi że przy skrzyni automatycznej jest dwumasa? Naprawdę?
Consiglio - 22-03-2020, 17:27
Daroot napisał/a: | Czekaj, czekaj - masz mechanika który mówi że przy skrzyni automatycznej jest dwumasa? Naprawdę? |
Ano, nie był to mechanik, a facet z serwisu, gdzie wymieniali mi olej w skrzyni biegów. Facet chyba wie, że wymieniał w automacie.
Natomiast w innym warsztacie zastanawiali się i przyznali, ze efektem dziwnego dzwięku przy zapalaniu i gaszeniu moze być zużyta dwumasa. Doskonale wiedzieli, ze mam skrzynie dwusprzęgłową.
Oświeć mnie, bo ja nie zajmuję się mechanika samochodową, ty wiem, ze w moim aucie jest automatyczna skrzynia dwu-sprzęgłowa.
Zamiast zadawać dziwne pytania napisz, ze w takim aucie nia ma dwumasy, to przynajmniej zweryfikuje, gdzie indziej, czy masz rację, czy sobie jaja robisz.
Mazin89 - 22-03-2020, 17:31
Daroot napisał/a: | Czekaj, czekaj - masz mechanika który mówi że przy skrzyni automatycznej jest dwumasa? Naprawdę? |
W skrzyniach dwusprzęgłowych jest koło dwumasowe, a zakładam, że taką skrzynię ma kolega Consiglio
Consiglio napisał/a: | Czy olej ze skrzyni można użyć ponownie po wymianie sprzęgła? |
Z tego co piszesz o dwumasie cały czas zakładam, że masz dwusprzęgłową skrzynię biegów. W niej masz mokre sprzęgła. Jeżeli zalejesz skrzynię starym olejem w którym są jakieś opiłki metalu (a jeżeli doszło do uszkodzenia mogą być) to cały ten syf zacznie Ci uszkadzać nowe sprzęgła. Może wyłapią je magnesy a może nie. Pytanie czy warto ryzykować żeby oszczędzić na oleju. Myślę, że potencjalna kolejna wymiana sprzęgieł nie jest tego warta. Akurat jestem w trakcie wymiany sprzęgieł w Ralliarcie i niestety ale boli po kieszeni
EDIT: Nie widziałem wcześniejszego postu. Czyli masz skrzynię dwusprzęgłową.
Daroot - 23-03-2020, 08:33
Nikt nie ironizuje, po prostu tradycyjny automat nie ma dwuumasy, dopiero przy nastepnych postach wyszło że masz skrzynię typu DSG.
Z ciekawości, ile masz przebiegu ?
Consiglio - 23-03-2020, 11:33
Daroot napisał/a: | Nikt nie ironizuje, po prostu tradycyjny automat nie ma dwuumasy, dopiero przy nastepnych postach wyszło że masz skrzynię typu DSG.
Z ciekawości, ile masz przebiegu ? |
Przebieg 210 tys. km
[ Dodano: 27-03-2020, 12:21 ]
Jeżeli miałbym wymienić dwumasę, to co ze sprzęgłem? Też wymieniać? Skrzynia dwusprzęgłowa, to znaczy, że są dwie tarcze?
Nigdzie nie spotkałem kompletu do mojego auta. Tylko same dwumasy.
radek79 - 27-03-2020, 13:19
https://motofocus.pl/informacje/nowosci/63299/zasada-dzialania-dwusprzeglowej-skrzyni-biegow
[ Dodano: 27-03-2020, 14:59 ]
radek79 napisał/a: | https://motofocus.pl/informacje/nowosci/63299/zasada-dzialania-dwusprzeglowej-skrzyni-biegow |
wymieniasz samą dwumasę bez sprzęgła,na twoim miejscu bym jeszcze bym podjechał do warsztatu który tylko naprawia asb na diagnozę
Moody - 30-03-2020, 21:57
Consiglio napisał/a: | Jeżeli miałbym wymienić dwumasę, to co ze sprzęgłem? Też wymieniać? Skrzynia dwusprzęgłowa, to znaczy, że są dwie tarcze?
Nigdzie nie spotkałem kompletu do mojego auta. Tylko same dwumasy. |
Skrzynia dwusprzęgłowa bo są dwa sprzęgła. Tarcz jest więcej bo to sprzęgła wielotarczowe mokre.
Z racji pracy w komfortowych warunkach kąpieli olejowej praktycznie się nie zużywają.
No ale mogą się zepsuć - z tego co wiem nie są oferowane w sprzedaży jako część zamienna.
|
|
|