To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Wątek dla miłośników lotnictwa/awiacji i powiązanych z w/w.

joujoujou - 24-03-2020, 12:47
Temat postu: Wątek dla miłośników lotnictwa/awiacji i powiązanych z w/w.
Odwiecznym marzeniem ludzi była możliwość latania, nie dziwi więc, że ludzie wciąż patrzą w niebo i fascynują się zarówno tym co żyje i fruwa, jak i tym co człowiek sam zbudował i co w powietrzu unosić się potrafi.

Nie wątpię więc że i wśród Mitsumaniaków takich miłośników nie brakuje, stąd ten wątek.

Na początek jednak trochę smutny temat, jakim jest rychły koniec żywota największych i jednych z bardziej zaawansowanych technicznie pasażerskich samolotów Airbus A380. Jeden z nich 20 lutego wylądował na małym lotnisku kilka kilometrów ode mnie, aby tu właśnie dokonać żywota. Zostanie ostrożnie rozmontowany, a jego elementy w większości dostaną szansę na drugie życie w postaci części zapasowych.

Warto zwrócić uwagę, że te około 10 lat które przelatał to relatywnie bardzo mało jak na lotnictwo cywilne.

Zdjęcia w dużej rozdzielczości, stąd klikalne miniaturki.

Samolot jest na tyle duży, że widać go z dobrych 12 kilometrów, trzeba tylko wiedzieć gdzie spojrzeć:

Żałuję bardzo że o jego przylocie dowiedziałem się po czasie, sfilmowałbym jego podejście do lądowania, jako że mieszkam bardzo blisko ścieżki podejścia.

Pierwsza seria zdjęć, wykonana 7 marca:

Kolejna, z ostatniej niedzieli. Znów na początek z dużej odległości, tym razem około 8 km. To naprawdę DUŻY samolot! :shock:

Najwyraźniej zdecydowali by wpuścić do środka trochę świeżego powietrza:

Demontaż się jeszcze nie rozpoczął (przynajmniej nie na zewnątrz), ale trwa zabezpieczanie ważnych elementów:

Ciąg dalszy z całą pewnością nastąpi. :)

Komentarze mile widziane, tak samo jak własne (lub cudze) zdjęcia tudzież inne wrażenia. ;)

Jaro1974 - 24-03-2020, 14:31

Ja mam gdzieś zdjęcia A380 w locie na moim domem wykonane przed zestrzeleniem malezyjskiego samolotu na Ukrainie. Jak znajdę to spróbuję wstawić ;-)
tościk - 24-03-2020, 14:56

joujoujou napisał/a:
jakim jest rychły koniec żywota największych i jednych z bardziej zaawansowanych technicznie pasażerskich samolotów Airbus A380

Czy taki rychły? Emirates planuja chyba jakoś do 2035 na nich latać. Jeszcze parę lat na fotki będzie :)

joujoujou - 24-03-2020, 15:06

tościk napisał/a:
Jeszcze parę lat na fotki będzie
W to nie wątpię. Planuję jeszcze przelecieć się takim cudem póki się da, na concorde'a niestety nie zdążyłem.

Ale będzie trudniej - jeszcze zanim cały ten wirus wyszedł na świat Air France zapowiedziało że chce się pozbyć wszystkich A380, airbus ogłosił koniec produkcji po dostarczeniu Emirates co zamówili, a Emirates przecież drastycznie obcięło swoje zamówienie.

A patrząc na możliwe prognozy świata "po wirusie" odnoszę przekonanie graniczące z pewnością, że większa liczba przewoźników pójdzie szlakiem Air France.

[ Dodano: 24-03-2020, 14:08 ]
Jaro1974 napisał/a:
Jak znajdę to spróbuję wstawić
Czekamy niecierpliwie. Na inne samoloty zresztą też. :)
Krzyzak - 25-03-2020, 18:43

O - widzę bratnią duszę - przez zdrowie nie mogłem iść na jedyną w Polsce uczelnię dla pilotów cywilnych a przez wojskowe przechodzić nie chciałem. Rok temu prawie zapisałem się na kurs LAPL...
Jaro1974 - 15-04-2020, 14:28

Wczoraj z okazji "uroczystości" związanej z dostarczeniem środków ochronnych z Chin, złapałem nade mną maszynę na którą dużo osób poluje by ją ustrzelić swym aparatem, mianowicie An-225 Mriya. Niebawem fotki ;-)
joujoujou - 15-04-2020, 14:46

O widzisz! Super! Czekamy niecierpliwie. ;)
Bizi78 - 15-04-2020, 15:45

Jaro1974 napisał/a:
Niebawem fotki

To jak on tak, na Twoje niebo bez pytania wlata :mrgreen: .
Oczywiście czekamy na foty 8) .

plecho1 - 15-04-2020, 16:47

A czy słuchacie może komunikatów z lotnisk? Jeśli tak to na jakich częstotliwościach najczęściej nadają? Ostatnio z nudów pobawiłem się tunerem TVB-T jako skanerem szerokopasmowym i udało mi się znaleźć jedną częstotliwość na które słychać lotnisko.
Lotnik1414 - 28-04-2020, 22:00

lista czestoliwości jest ogólnie dostępna

np. EPGD ma 118.108,33 (teraz się separacje zmieniły dlatego końcówka jest 108,33)

ja używam unidena bearcat II

joujoujou - 11-07-2020, 11:55

Zaczęło się. Jak przypuszczałem, na pierwszy ogień poszły silniki.

Przy okazji, rozpoczęła się również rozbiórka Boeinga 737-76N do niedawna służącego dla SAS (numer rej. SE=REY):

[ Dodano: 11-07-2020, 11:08 ]
Kontynuując wątki pożegnalne, KLM wycofuje wszystkie swoje 747, a Boeing zapowiedział że zakończy produkcję 747-ek za dwa lata.

[ Dodano: 14-07-2020, 16:08 ]
Dzisiaj dołączyły dwa Airbusy 320 z Iberia Express, a tak za jakiś miesiąc doleci jeszcze jeden A380.

https://flyinginireland.com/2020/07/date-for-next-airbus-a380-for-knock/?fbclid=IwAR12tGcdObt-ku7rmgOe2FmiZFqHn8lB4t-aWlOj7EhgA-M7_AvbrRcFSrc

Znowu trzeba będzie podjechać z aparatem. :D

[ Dodano: 18-07-2020, 13:12 ]
joujoujou napisał/a:
KLM wycofuje wszystkie swoje 747
British Airways wczoraj ogłosił że też, w trybie natychmiastowym.
Lotnik1414 - 13-08-2020, 17:39

ehh co za czaszy że "engiety" rozbierają...
Krzyzak - 01-09-2020, 07:19

U mnie obok pracy właśnie oblatują Irydę. Rano był lot a wczoraj popołudniu kilka.

Marcino - 01-09-2020, 12:50

Krzyzak napisał/a:
U mnie obok pracy właśnie oblatują Irydę. Rano był lot a wczoraj popołudniu kilka

A gdzie to tak fajnie masz?

joujoujou - 01-09-2020, 16:06

Krzyzak napisał/a:
Rano był lot a wczoraj popołudniu kilka.
Jakby znowu latał to daj znać. Popatrzę czy ma włączony transponder. :D