To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - [3.2 DID] Szlam w reduktorze

Mateuszr16 - 30-04-2020, 18:15
Temat postu: [3.2 DID] Szlam w reduktorze
Witam. Jestem tu nowy. Posiadam Pajero 3 generacji 3.2did. I od jakiegoś czasu borykam sie z problemem z napedami. Temet wałkowany kilka razy ale nie mimo czytania postów na forum nie mam jednoznacznej odpowiedzi. A więc c do rzeczy. Przy przelaczeniu napędu z 2 na 4 kola miga mi pomaranczowa kontrolka. Po wymiganiu kodu jest to blad 33. Raz na jakis czas na wylaczonym zaplonie włączam wybierak na 4 h wlaczam zaplon i naped zapina. Odpalam auto 4 kola ciągnął przelaczam napęd na dwa na postoju z odpalonym silnikiu i przy próbie ponownego przełączenia na 4h znów miga. Gdzie szukać przyczyny? Gdyby twgo bylo mało to dziś postanowilem zajrzeć do smarowania reduktora. Zacząłem spuszczać z niego ciężko to nazwać jakkolwiek biało siwy śmierdzący szlam. Co to i skad to sie wzięło? [/list][/quote]
jarzbi - 13-05-2020, 18:11

Hej, tak się składa, że jestem w podobnej sytuacji i w moim Pajero dzieje się dokładnie to samo.
Ja chyba swój za mocno wymyłem myjką pod spodem po jedzie w terenie i być może poluzowały mi się przewody od czujników. Rozwiązanie błędu 33 znalazłem na tym filmie https://youtu.be/B1RjyaFek5g.

zbyszekm2 - 21-05-2020, 09:24
Temat postu: Re: Szlam w reduktorze
Mateuszr16 napisał/a:
Witam. Jestem tu nowy. Posiadam Pajero 3 generacji 3.2did. I od jakiegoś czasu borykam sie z problemem z napedami. Temet wałkowany kilka razy ale nie mimo czytania postów na forum nie mam jednoznacznej odpowiedzi. A więc c do rzeczy. Przy przelaczeniu napędu z 2 na 4 kola miga mi pomaranczowa kontrolka. Po wymiganiu kodu jest to blad 33. Raz na jakis czas na wylaczonym zaplonie włączam wybierak na 4 h wlaczam zaplon i naped zapina. Odpalam auto 4 kola ciągnął przelaczam napęd na dwa na postoju z odpalonym silnikiu i przy próbie ponownego przełączenia na 4h znów miga. Gdzie szukać przyczyny? Gdyby twgo bylo mało to dziś postanowilem zajrzeć do smarowania reduktora. Zacząłem spuszczać z niego ciężko to nazwać jakkolwiek biało siwy śmierdzący szlam. Co to i skad to sie wzięło? [/list]
[/quote]
Jak m iga środkowa to zielone koła gasną?

jarzbi - 27-05-2020, 08:30
Temat postu: Re: Szlam w reduktorze
zbyszekm2 napisał/a:
Jak miga środkowa to zielone koła gasną?

U mnie jest tak, jak Pan napisał. Po przełączeniu, miga środkowa, zielone gasną. Przeczyściłem połączenia przewodów od czujników, które idą z góry od reduktora, ale to nic nie pomogło. Na parkingu, pod blokiem, ciężko jest się dobrać do samych czujników.