Chcę kupić Lancera! - prośba o ocenę auta
Kubuś Puchatek - 08-06-2020, 19:12 Temat postu: prośba o ocenę auta Cześć Mitsumaniaki
w ostatnim czasie pojawiła sie u mnie konieczność zakupu samochodu.
Poczytałem,pooglądałem i stwierdziłem, że może Lancer.
znalalem takie ogłoszenie.
proszę o opinię na temat załączonego w ogłoszeniu samochodu
https://www.otomoto.pl/of...html#47efaea0f2
mam jakieś 300 km do samochodu,będę wdzięczny za wszelkie spostrzeżenia
HUGIO - 08-06-2020, 20:25
Na moje oko:
zderzak przy reflektorze po stronie kierowcy trochę wisi,
drzwi pasażera mają trochę inny odcień,
strzelam, że zderzak z tyłu tez był lakierowany, albo ten "dyfuzor/dokładka" jest cała w kolorze auta, albo jest cała czarna na tym chropowatym plastiku, a tam widać taki milimetr podlakierowany w kolor auta,
Jak coś, to z dodatkowego wyposażenia, to w tym egzemplarzu są: skóra na kierownicy ze sterowaniem radia, automatyczna klima, alarm i halogeny przód, reszta to podstawowe wyposażenie, żebyś nie myślał, że wszystko co tam jest wypisane w opisie, to "pakiet premium" .
Ciekawe co tam się dzieje na kanapie z tyłu i pod maską, że nie ma zdjęć.
PS. JMBLNCX1ACU000996
Kubuś Puchatek - 08-06-2020, 20:42 Temat postu: prośba o ocenę auta dziekuję za szybka odpowiedź.
faktycznie jak spojrzę to zaczynam mieć wątpliwości
teraz zauważyłem szparę w kierownicy po lewej stronie,czy to typowe czy może od poduchy?
napiszę do sprzedającego ipoprosze o zdjęcia spod maski i kanapy.
HUGIO - 08-06-2020, 21:00
Kubuś Puchatek napisał/a: | teraz zauważyłem szparę w kierownicy po lewej stronie,czy to typowe czy może od poduchy? |
To raczej kwestia perspektywy, ta różnica wynika też z tego z tego, że po prawej stronie nie ma tempomatu i plastik jest trochę inny, dla przykładu kierownica z full opcją:
Kubuś Puchatek - 08-06-2020, 21:12
ok. HUGIO jeszcze raz dzięki za informacje.
jak dostanę zdjęcia to wrzucę.
HUGIO - 09-06-2020, 13:55
Kubuś Puchatek,
Zapytaj też, czy miał kolizję/stłuczkę/parkingówkę, bo sprzedawcy rożnie interpretują bezwypadkowość
Kubuś Puchatek - 09-06-2020, 13:56
ok.dopytam:)
[ Dodano: 10-06-2020, 13:55 ]
cześć
jak do tej pory cisza ze strony sprzedającego, więc odpuszczam temat.
ale jak cos dostanę to napiszę.
dzieki za cenne uwagi Hugio.
[ Dodano: 12-06-2020, 12:25 ]
hej
Hugio szacun, masz oko!!!!
dzisiaj dostałem odpowiedź
lancer miał wymieniany zderzak na nowy po nieudanym parkowaniu.
inne drobne parkingowe obcierki od razu odmalowane.zdjęć nie ma.
a taki ladny. dziękuję za celne uwagi.
swoją drogą musiał nieźle zaparkować, że zderzak poszedł.
mam jeszcze jeden na oku.https://forum.mitsumaniaki.pl/images/smiles/icon_eek.gif
tu będzie trudniej bo słabsze zdjęcia :
https://www.otomoto.pl/of...l-ID6CUzWM.html
HUGIO - 12-06-2020, 12:59
Kubuś Puchatek napisał/a: | swoją drogą musiał nieźle zaparkować, że zderzak poszedł. |
Czasami taniej jest znaleźć zderzak w kolorze (zwłaszcza, że to wersja bez spryskiwaczy), niż go spawać i malować.
No w tym kolejnym ja na zdjęciach za dużo nie widzę (ale jest ich mało i jakoś słaba jak na autoryzowanego dealera). Dziwna jest tylko tekstura skóry na kierownicy, bardzo przypomina plastik (jest pomarszczona). Zderzaki nawet jeśli nie są dobrze spasowane, to mogły być ściągane do zakładania LEDów i czujników parkowania.
Jeśli byś chciał znać moje prywatne zdanie, to radziłbym się mocno zastanowić nad autami z Polskiego salonu. W tym egzemplarzu dopłacasz powiedzmy z 6tys. zł za samo " Kraj pochodzenia Polska", jeśli wyjedziesz z tego komisu i 5 minut później będziesz miał wypadek na szkodę całkowitą, to wycenią Ci to auto powiedzmy na 25tys. max. Podejdź sobie z danymi tego samochodu do pierwszej lepszej ubezpieczalni i niech Ci przygotują ofertę - zobaczysz na ile oni wyceniają ten egzemplarz. Za tę cenę wystawiają RA z 240-konnym silnikiem (przy czym ich stan techniczny może być dyskusyjny).
Moim zdaniem lepiej jest kupić na przykład Niemca po lekkiej stłuczce, ale z dużo lepszym wyposażeniem. Pierwszy lepszy przykład z otomoto: https://www.otomoto.pl/of...u-ID6CU4Dc.html
Skóra, navi, audio, xenony, BT, tempomat, bezkluczycz, grzanie tyłka itp. Że bezwypadkowy, to nie ma co wierzyć, bo między zderzakiem, a maską jest szpara, że palec spokojnie się wsadzi, ale raczej to była parkingówka (zderzak/maska/błotniki/drzwi). Przy większych uszkodzeniach tych aut nie opłaca się naprawiać, a najczęściej się wymienia na całe elementy pod kolor. Przebieg pewnie też dyskusyjny, ale w środku wydaje się nie zużyty. Ważne, żeby mechanik dobrze sprawdził silnik. Idziesz do blacharza/lakiernik, żeby spasował lepiej zderzak/maskę i zostaje Ci na spokojnie kilka tysięcy w kieszeni. To tylko taki przykład na pierwszym lepszym egzemplarzu, który mi się wyświetlił po wyszukaniu Lancera z navi w benzynie.
Nie mówię, żeby tak zrobić, ale warto to przemyśleć, bo sporo dopłacasz za dużo gorzej wyposażoną wersję, a różni się tylko tym, że faktura sprzedaży z salonu jest po Polsku i mooooże nie miał nic wymieniane pod kolor, plus jest o kilka lat młodszy (a czasami zagraniczne egzemplarze mają podwozie w lepszym stanie, niż z naszego salonu).
Kubuś Puchatek - 12-06-2020, 13:03
powoli dochodze do takich wniosków.
ten ostatni w autobazie tez pokazuje że miał incydent, nie kupiłem raportu i nie wiem kiedy, ale to mi wystarczy, bo cena faktycznie wysoka.
myslałem, że do dealera będzie zgodny z opisem
szukam dalej
HUGIO - 12-06-2020, 13:15
Kubuś Puchatek,
Czasami (nawet były przypadki tu na forum, jeśli poszukasz sporo wstecz, to znajdziesz) trafiały się oferty na otomoto od dealerów, ale dealer nie był właścicielem pojazdu, tylko jakiś "znajomy", a oni po znajomości wystawili ogłoszenie na swoim koncie i auto stało u nich na placu. Kto jest właścicielem dowiadywałeś się dopiero podczas podpisywania umowy, albo się konkretnie o to zapytałeś.
Może nawet jest tak samo w tym konkretnym przypadku, bo jak sobie przepatrzysz inne ogłoszenia tego dealera na otomoto, to w większości ma w opisie:
*** SPRZEDAJĄCY ***
Grupa Bemo - Zaufane Używane
Szczecin Rondo Hakena
...
W tym ogłoszeniu tego brakuje, dodatkowo nie ma wzmianki o gwarancji jak w innych ogłoszeniach .
PS. JMBLNCX1AEU001437
|
|
|