Chcę Kupić Outlandera - Nowy outlander, a teren.
WildHunt - 16-06-2020, 20:43 Temat postu: Nowy outlander, a teren. Witam.
Przymierzam się do zakupy nowego Outlander i mam pytanie co do napędu 4x4.
Z filmów redaktorów na yt można się dowiedzieć, że to bulwarówka i strach zjechać na szuter, ale o nowej Vitarze wypowiadaja się w podobnym tonie, a brat śmiga, aż miło w terenie:)
Nie chodzi mi o ciężki offroad, tylko jazda po leśnych drogach, błoto/piach, strome podjazdy i zjazdy. (rozważam założenie jakiś AT np geolandary)
Druga rzecz, na ile mułowaty jest silnik w codziennym odczuciu (2,0 benzyna CVT) bo ponad 12s/100km nie zachęca.
Pozdrawiam.
benicjusz - 17-06-2020, 15:28
2.0 CVT spokojny jest - przynajmniej tak czuję wsiadając z 2.2 DID AT, dla mnie to może przyspiesza, a 2.2 jakimś demonem przyśpieszenia również nie jest (10, 11? nie pamiętam) ale po trasie gdy wcisnę to jadę, 2.0 nie bardzo.
AWD - na śniegu wjedziesz tam gdzie ośka nie wjedzie, pod górkę na śniegu wjedziesz,
po lesie jeździłem, tak samo jak dużym i nisko osadzonym Vanem, błoto także jakieś przejechałem, jedynie co to całe to AWD poległo na korsykańskich wyślizganych pochyłych kamieniach, może AWD dałoby radę gdyby nie szosowe opony i brak jakiejkolwiek przyczepności.
Ale teren? teren terenowi, piach piachowi czy błoto błotu nie równe.
Najlepiej pożycz na weekend i sprawdź sam.
kotakot - 22-08-2020, 20:27
Są ròżne filmy na yt, ja widziałem kilka rosyjskich i anglojęzycznych gdzie O3 całkiem nieźle dawał radę, oczywiście nie jest to Pajero ale na jakiś delikatny offroad powinno starczyć. Ja mam na 2wd to w teren się nie zapuszczam.
pablo eldiablo - 10-02-2021, 12:29
Na codzień jeżdżę L200, zawias +4", opony 32", superselect - i w terenie w miarę daje radę. Nie wjedzie tam, gdzie Patrole z 2 blokadami, ale nie ma obciachu.
Tydzień temu odebrałem z salonu Outlandera 2.0 CVT 4WD. To auto nie nadaje się w żaden teren, poza szutrowymi drogami, jakimiś polnymi czy lajtowymi leśnymi dróżkami. Ale nie do tego jest skonstruowane. 4x4 w Outku włącza się, jak elektronika tak zdecyduje (można zblokować bez centralnego dyferencjału - więc na luźnym i raczej przy niskich prędkościach).. Ale powiem tak: świadomie nie kupowałem terenówki, tylko rodzinne wozidło, które w aktualnych warunkach pogodowych spisuje się świetnie na całorocznych Conti AllSeasonContact.
Na tą chwilę zrobione nieco ponad 1000km, na razie Outka docieram, więc bez ciśnienia na autostradach, spokojna jazda ok 2 - 2,5k obrotów - i daje radę. 4x4 na pewno pomaga przy wyjeździe z garażu po oblodzonym zjeździe, na śliskim - wiadomo. Ale do offroadu szukałbym czegoś zupełnie innego.
W swoim po gwarancji zrobię pewnie jakiś lift zawieszenia +2" i poszukam innych (mniejszych) obręczy, bo te 18 to się nadają tylko, żeby ładnie wyglądać..
|
|
|