To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Eclipse Cross Techniczne - Wymiana oleju po tzw.docieraniu silnika

Robert S - 19-06-2020, 19:26
Temat postu: Wymiana oleju po tzw.docieraniu silnika
Co myślicie o wymianie oleju po tzw.docieraniu/układaniu silnika . Mam już przejechane 2500 km i jest to przebieg gdzie powinienem to zrobić . Tylko czy warto i jest taka potrzeba ? Czy współczesne silniki faktycznie się docierają i w tym czasie generują większą ilość opiłków metalu ?Zastanawiam się czy nie jest to zagrywka serwisów żeby wyrwać parę złotych . Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z użytkowników EC zrobił taką wymianę i na jaki olej się zdecydował . Ja dostałem przy zakupie specjalną ofertę na 300 zł na wymianę oryginalnego oleju Mitsubishi wraz z filtrem . Skorzystać ?
jano35 - 19-06-2020, 19:57

90% serwisów przy pierwszej wymianie oleju, nie robi tego. Wypucują Ci filtr z zewnątrz i wystawią fakturę. Na etykietce napiszą Ci każdy olej, który niby uzgodnią z klientem.
P.S od co najmniej 15 lat nie widziałem w nowych autach zabiegu o którym piszesz. To nie polonez.

Bizi78 - 19-06-2020, 20:06

W moim trochę młodszym polonezie czyli space starze z 2001r. olej był wymieniony po 1000km w ASO.
Czy jest to potrzebne to nie mam pojęcia, ale na pewno nie zaszkodzi silnikowi, najwyżej kieszeni 8) .

guzzi - 19-06-2020, 22:15
Temat postu: Re: Wymiana oleju po tzw.docieraniu silnika
Robert S
Cytat:
Mam już przejechane 2500 km i jest to przebieg gdzie powinienem to zrobić. Tylko czy warto i jest taka potrzeba?

Tak naprawdę to 1000 km jest przebiegiem, przy którym powinno się wymienić olej. Oczywiście, że warto jeśli traktujesz samochód poważnie i masz zamiar się z nim związać na dłuższy czas. Jest taka potrzeba, gdyż w początkowym okresie tzw. docierania silnika powstają opiłki, które mogą wyrządzić wiele złego w silniku np.
zatkać kanaliki olejowe (które są czasami grubości szpilki) i może dojść do przyspieszonego zużycia a nawet zatarcia silnika. Na szczęście częsta wymiana oleju, skutecznie temu zapobiega.
Cytat:
Czy współczesne silniki faktycznie się docierają i w tym czasie generują większą ilość opiłków

Każdy silnik się dociera, oczywiście technologia produkcji starszych silników była inna, ale i procedura docierania, czy wymiany oleju była odmienna od dzisiejszej. W wolnej chwili obejrzyj sobie na YT co znajduje się w oleju BMW po 20 tys. km.
Cytat:
Zastanawiam się czy nie jest to zagrywka serwisów żeby wyrwać parę złotych

Serwis myśli długofalowo zysk jest dopiero wtedy jak klient przyjedzie z zatartym silnikiem po np. 100 tys. Większość myśli, że serwis zarabia na wymianie oleju, gdyby tak było to zmienialiby olej co 5-10 tys. a nie co 30.
Cytat:
Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z użytkowników EC zrobił taką wymianę i na jaki olej się zdecydował

Oryginalny Mitsubishi.
Cytat:
Skorzystać?

Zdecydowanie tak.

Robert S - 20-06-2020, 11:12
Temat postu: Re: Wymiana oleju po tzw.docieraniu silnika
guzzi napisał/a:
Robert S
Cytat:
Mam już przejechane 2500 km i jest to przebieg gdzie powinienem to zrobić. Tylko czy warto i jest taka potrzeba?

Tak naprawdę to 1000 km jest przebiegiem, przy którym powinno się wymienić olej. Oczywiście, że warto jeśli traktujesz samochód poważnie i masz zamiar się z nim związać na dłuższy czas. Jest taka potrzeba, gdyż w początkowym okresie tzw. docierania silnika powstają opiłki, które mogą wyrządzić wiele złego w silniku np.
zatkać kanaliki olejowe (które są czasami grubości szpilki) i może dojść do przyspieszonego zużycia a nawet zatarcia silnika. Na szczęście częsta wymiana oleju, skutecznie temu zapobiega.
Cytat:
Czy współczesne silniki faktycznie się docierają i w tym czasie generują większą ilość opiłków

Każdy silnik się dociera, oczywiście technologia produkcji starszych silników była inna, ale i procedura docierania, czy wymiany oleju była odmienna od dzisiejszej. W wolnej chwili obejrzyj sobie na YT co znajduje się w oleju BMW po 20 tys. km.
Cytat:
Zastanawiam się czy nie jest to zagrywka serwisów żeby wyrwać parę złotych

Serwis myśli długofalowo zysk jest dopiero wtedy jak klient przyjedzie z zatartym silnikiem po np. 100 tys. Większość myśli, że serwis zarabia na wymianie oleju, gdyby tak było to zmienialiby olej co 5-10 tys. a nie co 30.
Cytat:
Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z użytkowników EC zrobił taką wymianę i na jaki olej się zdecydował

Oryginalny Mitsubishi.
Cytat:
Skorzystać?

Zdecydowanie tak.

Dziękuję za poradę , obejrzałem film - szok . Jedno dodatkowe pytanie czy 2500 km nie jest już za późno ? , kolega pisał że powinno się wymieniać po 1000 km
Tak czy inaczej na wymianę oleju się umówię , ale tak pytam z dociekliwości

krzychu - 20-06-2020, 11:36

Moim zdaniem to powinno się odpowiedzieć na 2 pytania:
- czy zamierzam tym samochodem jeździć dłużej np. 10 lat i zrobić powiedzmy ponad 150 tys km. Jeśli tak to czemu nie.
- czy kupiliśmy samochód prosto z dostawy który płynął dla nas czy może wyprzedaż rocznikowa i olej w silniku miał już około roku jak kupiliśmy samochód.

Mój samochód dla mnie płynął, nie zamierzam nim jeździć 10 lat, przebiegi robię nie za duże więc wymieniłem w standardowym okresie.

Robert S - 20-06-2020, 11:59

krzychu napisał/a:
Moim zdaniem to powinno się odpowiedzieć na 2 pytania:
- czy zamierzam tym samochodem jeździć dłużej np. 10 lat i zrobić powiedzmy ponad 150 tys km. Jeśli tak to czemu nie.
- czy kupiliśmy samochód prosto z dostawy który płynął dla nas czy może wyprzedaż rocznikowa i olej w silniku miał już około roku jak kupiliśmy samochód.

Mój samochód dla mnie płynął, nie zamierzam nim jeździć 10 lat, przebiegi robię nie za duże więc wymieniłem w standardowym okresie.

Nie, nie zamierzam jeździć 10 lat , auto sprzedaje zazwyczaj z przebiegiem 60 tys km .
Samochód był odebrany zaraz po dostawie do portu ( nie stał na placu )
Mimo to jak trzeba to ten olej wymienię , fakt ze po 2500 a nie po 1000 , ale myślę że nie ma to znaczenia . Co by nie było jak ma to zagwarantować długi żywot tego auta , to warto wydać te parę złotych . A niech się następni właściciele cieszą . Do każdego auta podchodzę jakbym miał go do końca jego dni i tego już pewnie nie zmienię

Olej wymieniony , wszystko odbyło się gładko i przyjemnie i w sumie za małe pieniądze . Mam spokojne sumienie . No i interwał od wymiany do wymiany planuję co 10 tys , jakos nie wierzę w long life

guzzi - 20-06-2020, 12:05

Robert S napisał/a:
Do każdego auta podchodzę jakbym miał go do końca jego dni i tego już pewnie nie zmienię

mam to samo :D podobno nie da się z tego wyleczyć.
Dlaczego po 1000 km ?. Doświadczalnie stwierdzono, że do 1000 km pojawia się najwięcej opiłek i aby zapobiec przedostania się ich w obieg należy je usunąć. Wymieniaj olej jak najszybciej i ciesz się samochodem.

kosaisierp1988 - 20-07-2020, 21:22

wymień na pewno kolejny użytkownik auta będzie zadowolony.
To że nie trzeba docierać silników to bzdura, producenci przede wszystkim zarabiają na serwisowaniu auta a nie na jego sprzedaży. Więc celowe postarzanie produktu jest im na rękę.
Jaki olej, na pewno dedykowany do modelu. Ja od kilku lat jestem użytkownikiem NESTE oil.

Robert S - 22-07-2020, 19:50

kosaisierp1988 napisał/a:
wymień na pewno kolejny użytkownik auta będzie zadowolony.
To że nie trzeba docierać silników to bzdura, producenci przede wszystkim zarabiają na serwisowaniu auta a nie na jego sprzedaży. Więc celowe postarzanie produktu jest im na rękę.
Jaki olej, na pewno dedykowany do modelu. Ja od kilku lat jestem użytkownikiem NESTE oil.

Tak święta racja , olej wymieniłem na oryginalny Mitsubishi wraz z filtrem oczywiście . Teraz mam spokojne sumienie