To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Grandis Techniczne - Mechanizm klimatyzacji / przegub wew. alt. poduszka silnika

moroszku - 21-07-2020, 22:51
Temat postu: Mechanizm klimatyzacji / przegub wew. alt. poduszka silnika
Witam Maniaków!

Jestem "nowy" więc się przedstawie, Robert jestem - miło mi :lol:
Niedawno zakupiłem drugiego z kolei Mitsu, tym razem padło na Grandisa.

Jak dotąd nie żałuję zakupu choć nurtują mnie 2 kwestie.

Nr 1.
Zachowanie klimatyzacji. Mianowicie chłodzi jak cholera, mam wrażenie, że mógłbym kostki lodu do drinków w Mielnie sprzedawać :mrgreen:
Niepokoi mnie jednak odgłos "trykotania" nieregularny, raz jest raz go nie ma, pojawia się na kilka kilkanaście sekund. Przypomina jakby przekładnia ślimakowa przeskakiwała mimo że element uzyskał skrajną pozycję (coś ala w przekładniach w tanich modelach RC). Dzieje się to nawet przy zgaszonym silniku jednak tylko gdy klima jest załączona na panelu sterującym.
Nie wiem czy ma to znaczenie ale zauważyłem, że efekt osiąga szczyt w przedziale temperatur 20-24 stopnie.

Nr 2.
Drugi problem to efekt trzęsienia autem w trakcie przyspieszania.
Im intensywniej przyspieszam tym efekt się nasila. Maleje wraz z wzrostem obrotów około 2,5k + prawie zanika. Ma też wpływ załadowanie auta i profil drogi (górka / prosta / z górki). Przy 6 osobach i pod górkę robi się to strasznie nieprzyjemne i uporczywe. Auto nie traci mocy w danej chwili - po prostu trzęsie budą.
Obstawiam jak w temacie, przegub wew. lub poduchę silnika. Jednak może wy mnie nakierujecie na właściwy trop.
Przeszła mi przez myśl dwu-masa, jednak chyba bym ją wykluczył - nie "czuję jej".

Dziękuję za wszelką pomoc i sugestie, pozdrawiam!

P.S. znalazłem wątek o czerwonej diodzie pod przednią szybą ale nie została zidentyfikowana. Może od czasu tamtego posta ktoś wpadł na to za co odpowiada. Nadmienię, że u mnie też się nie świeci w żadnym momencie użytkowania auta.