Chcę kupić ASX! - ASX 1.6 benzyna - jazda po gorach
michal-kret - 31-07-2020, 21:02 Temat postu: ASX 1.6 benzyna - jazda po gorach Czesc,
Zastanawiam sie nad kupnem ASX z benzyna 1.6.
Mieszkam w Norwegi i w okresie letnim dosc czesto jezdze po gorach - serpentyny, podjazy po 8-12 stopni na wysokosc ponad 1000 metrow to standard. Zastanawiam sie czy ktos przerabial ten temat z tym silnikiem. Przy jezdzie probnej nie mam raczej szans zapakowac 4 osob i pojechac 2 godziny w strone gor, dlatego szukam kogos z doswiadczeniem...
Auto probowalem na terenie dosc plaskim, nie jest to oczywiscie jakis sultan przyspieszenia, ale da sie przyzwyczaic - oglolnie wyglada to super.
Jedynie jazda gorska i spalanie / moc przy wysokich obrotach jest dla mnie zagadka.
adek - 06-08-2020, 11:09
Nie latam po górach często ale raz od ruskiego roku i powiem szczerze, że chyba bym zaczął od szukania czegoś w automacie na takie zabawy
Laknat - 17-08-2020, 09:14
Już cztery razy jechałem ASX przez rumuńskie Karpaty (łącznie z drogą transfogaraską) oraz mniejsze górki i nigdy nie było problemu. W tym takie atrakcje jak podjazdy 8%, korki na takich podjazdach itp. itd. Auto zawsze w pełni wyładowane bo to wyjazd rodzinny na wczasy. W zeszłym roku oprócz standardowego bagażu nawet 4 zgrzewki piwa wiozłem dodatkowo w bagażniku. Ale trzeba jeździć na niższych biegach i wyższych obrotach, aby wykorzystać w pełni moc i moment obrotowy silnika. Wczoraj wróciłem z kolejnej takiej wyprawy i auto pokonało Karpaty bez problemu, znowu z korkiem pod górkę 8%.
Amiga - 24-08-2020, 09:37
daje rade ASX ale trzeba czesto machać drążkiem od biegów
silnik raczej będzie zmęczony po częstej takiej jeździe
|
|
|