Grandis Techniczne - Nie działa TCL
NieJestemPRO - 01-08-2020, 21:42 Temat postu: Nie działa TCL Witam. Na starcie witam wszystkich, mam na imię Arek .
Otóż sprzedałem swojego 6 osobowego grandisa i zakupiłem 7 osobowego 2005r 2.4 Benzynka.
Otóż w tamtym podczas włączania zapłonu zapalało się na desce TCL po czym gasło, w tym przycisk niby jest od TCL, lecz nie zapalają się kontrolki od TCL podczas włączania zapłonu.
Wyczytałem na forum u was, że padają przyciski lecz to odpada, ale w razie co - sprawdzone - przycisk ok.
Kolejna sprawa - uszkodzone zegary - podmieniłem i dalej to samo.
Błędów w komputerze na tę chwilę brak, ABS działa.
Aktualnie mam rozebraną skrzynię bo standardowo łożysko poleciało .
Czy ktoś mógłby podpowiedzieć co z tym TCL? Obstawiam, ze ktoś kiedyś włożył sam przycisk i tyle. W razie co montaż TCL to - wymiana pompy ABS, dołożenie czujnika konta skrętu i coś jeszcze? Słaby jestem z elektroniki, tym bardziej jak nie ma schematu , podstawowe rzeczy jestem w stanie ogarnąć.
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
[ Dodano: 08-08-2020, 21:49 ]
Witam. Dodam zdjęcia nr z pompy abs/esp.
Z czujnikiem kąta skrętu komputer się łączy -brak błędów. Tak samo jak nie ma problemów z tym czujnikiem czy t czujnikiem g i nachylenia.
Z poziomu ABS mogę załączać rzekomo zawory tcl. Przy załączeniu jakiegoś silnika tcl jest cisza.
Test zegarów - świeci wszystko oprócz kontrolek tcl.
Jedyny błąd w zegarach na zdj. Wykasuje się, ale wystarczy wyłączyć i włączyć zapłon i błąd wraca.
Nie mam pojęcia gdzie to ma sterowniki itp, bo może bym zamienił, a po 2 dziwi mnie to, że zegary są jak w dieslu i pompa ma nr jak w dieslu, a siedzi benzyna. Tak samo silnik nie ma tego fioletowego malowana mivec. Papiery się wszystkie zgadzają.
|
|
|