[02-06]Lancer CS0 - Napinacz paska rozrządu (tłumik drgań) - wymiana
mrmario007 - 25-08-2020, 08:02 Temat postu: Napinacz paska rozrządu (tłumik drgań) - wymiana Witam. Po czytaniu forum doszedłem do wniosku, że mam do wymiany w swoim Lancerze napinacz olejowy paska rozrządu. Czy ktoś kto miał tą samą część do wymiany może mi napisać czy jest dużo pracy przy wymianie tego napinacza?
krzychu - 25-08-2020, 08:37
A z którego tematu taki wniosek? Napinacz zazwyczaj wymienia się przy wymianie pasków rozrząd (chociaż procedura z manuala zaleca jedynie test)...
mrmario007 - 25-08-2020, 08:44
krzychu napisał/a: | A z którego tematu taki wniosek? Napinacz zazwyczaj wymienia się przy wymianie pasków rozrząd (chociaż procedura z manuala zaleca jedynie test)... |
Z : https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=91527&postdays=0&postorder=asc&start=0
Oraz: https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=90617
Objawy są u mnie identyczne jak w powyższych przypadkach
krzychu - 25-08-2020, 09:28
No ale w tych tematach to są różne objawy i przyczyny:
- kasatory luzów zaworowych
- źle ustawiony rozrząd
- komuś tam faktycznie uszkodził się napinacz
- jak napinacz jest trafiony to i rozrząd mógł przeskoczyć
- u mnie np. napinacz był dobry ale pasek się tak naciągnął, że napinaczowi skończył się zakres
Nie sądzę abyś trafnie przewidział że to jedynie napinacz na postawie tych tematów. Bez rozebrania się tego nie da jednoznacznie potwierdzić.
Więc który objaw Ty masz? Kiedy był wymieniany rozrząd? Z napinaczem czy bez?
mrmario007 - 25-08-2020, 09:41
krzychu napisał/a: | No ale w tych tematach to są różne objawy i przyczyny:
- kasatory luzów zaworowych
- źle ustawiony rozrząd
- komuś tam faktycznie uszkodził się napinacz
- jak napinacz jest trafiony to i rozrząd mógł przeskoczyć
- u mnie np. napinacz był dobry ale pasek się tak naciągnął, że napinaczowi skończył się zakres
Nie sądzę abyś trafnie przewidział że to jedynie napinacz na postawie tych tematów. Bez rozebrania się tego nie da jednoznacznie potwierdzić.
Więc który objaw Ty masz? Kiedy był wymieniany rozrząd? Z napinaczem czy bez? |
Na zimnym silniku jest takie dzwonienie, jakby obejma, taki drżący dźwięk jakby poza silnikiem od strony rozrządu właśnie. Najgorzej jest w przedziale 2000-2500 obrotów, wyżej to wszystko ustępuje. I jak silnik jest już ciepły to jest o wiele ciszej, prawie jak przed usterką. Auto nie straciło na mocy, przyspieszeniu i prędkości. Tylko te odgłosy. Rozrząd ma najechane 50 tys, mam faktury od poprzedniego właściciela i tego napinacza hydraulicznego nie wymieniał, jedynie pasek pompę rolkę i ten napinacz na rolce. To dzwonienie zaczęło się z dnia na na dzień, nie było wcześniej żadnych objawów. Co sądzisz?
Bizi78 - 25-08-2020, 09:51
A te objawy masz od zakupu?
Może pasek balansu jest źle ustawiony.
Dodatkowo trzeba przelecieć cały układ wydechowy.
mrmario007 - 25-08-2020, 09:55
Bizi78 napisał/a: | A te objawy masz od zakupu?
Może pasek balansu jest źle ustawiony.
Dodatkowo trzeba przelecieć cały układ wydechowy. |
Układ wydechowy naprawiony ostatnio, była nieszczelna siatka elastyczna pod silnikiem.
Objawy mam od kilkuset km. Ja nim zrobiłem prawie 50 tys bez takich problemów
Bizi78 - 25-08-2020, 10:21
U mnie jak brzęczało w pewnych zakresach to powodem była obudowa kata i uszczelka tłumika zaraz pod katalizatorem na kolektorze wydechowym.
krzychu - 25-08-2020, 10:25
No to jak masz 50 tys na rozrządzie to mi się przestawił o 2 ząbki przy 58 tys. z tego co pamiętam...
Ten napinacz jest olejowy, ale nie ma nic wspólnego z olejem w silniku. Więc ciepły/zimny nie powinien mieć tu znaczenia. Może pokaż to jakiemuś mechanikowi mają większe doświadczenie w identyfikacji odgłosów. Może faktycznie trzeba już rozrząd wymienić.
Mógł się też zerwać pasek od balansu i wtedy jeden się kręci, a drugi nie.
mrmario007 - 25-08-2020, 10:25
Bizi78 napisał/a: | U mnie jak brzęczało w pewnych zakresach to powodem była obudowa kata i uszczelka tłumika zaraz pod katalizatorem na kolektorze wydechowym. |
Niby mechanik to sprawdził i wykluczył. Jak się nagrzał to była cisza?
krzychu - 25-08-2020, 10:33
Jak się rozgrzewa i ustaje to może jednak kasatory? Jaki olej? Kiedy wymieniany?
mrmario007 - 25-08-2020, 10:35
krzychu napisał/a: | Jak się rozgrzewa i ustaje to może jednak kasatory? Jaki olej? Kiedy wymieniany? |
Lekko dzwoni ale zdecydowanie mniej jak się nagrzeje. Olej 10w40 maxlife Valvoline. Wymieniony 2 tys km temu. Wcześniej też byl 10w40
Bizi78 - 25-08-2020, 11:15
W mitsu lepiej się sprawdza 5W40.
Może być jw czyli hydropopychacz jakiś klepie.
krzychu - 25-08-2020, 11:39
Jeśli jeździł na 10W40 to może się jakiś zalepił jakimś syfem i sie nie napełnia. Ale to tylko jedna z możliwości. Widziałem swego czasu filmiki jak je wymontowywali z silnika i czyścili (moczyli w jakiś rozpuszczalnikach zeby syf z nich wydobyć).
mrmario007 - 25-08-2020, 11:41
krzychu napisał/a: | Jeśli jeździł na 10W40 to może się jakiś zalepił jakimś syfem i sie nie napełnia. Ale to tylko jedna z możliwości. Widziałem swego czasu filmiki jak je wymontowywali z silnika i czyścili (moczyli w jakiś rozpuszczalnikach zeby syf z nich wydobyć). |
W sensie popychacz?
|
|
|