[14-XX]Space Star/Mirage - Mycie silnika
wawik - 31-08-2020, 07:55 Temat postu: Mycie silnika Jak w temacie - jak i czym można myć silnik?. Nie często zaglądam pod maskę, ale ostatnio widzę kurz na silniku i stąd moje pytanie.
lech55 - 31-08-2020, 13:47 Temat postu: Re: Mycie silnika
wawik napisał/a: | Jak w temacie - ale ostatnio widzę kurz na silniku i stąd moje pytanie. |
bez wyraźnej potrzeby / dla przykładu zaolejenie/ nie myj silnika, kurz to nie problem - pozbądź się go inaczej.
kuba!!! - 01-09-2020, 10:19
Witam.
Ja co jakiś czas myję komorę silnika.
generalnie nie jest to skomplikowana czynność. kupujesz jakiś preparat do mycia silnika( z tanich polecam K2 akra) do tego jakaś szczotka do czyszczenia (ja używam szczotki do butów).
Wygłuszenie maski czyscisz przez naniesienie preparatu i czyszczenie szczotką, następnie spłukujesz myjką ciśnieniową.
komorę silnika spryskujesz preparatem czekasz minutę czyścisz szczotką i płuczesz niskim ciśnieniem.
jak myjesz silnik to staraj się nie lać wody po alternatorze, akumulatorze, bezpiecznikach i wtyczkach elektrycznych.
Jak chcesz to zrobić porządnie to pamiętaj o wyjęciu akumulatora bo tam zbiera się dużo syfu, wszystkich wnękach i zakamarkach.
Potem albo osuszasz elektrykę auta kompresorem (alternator, wtyczki, akumulator, przewody WN itd)
lub czekasz ok 30min i możesz odpalić auto w celu osuszenia i zostawiasz je na ok 10min (aż do rozgrzania)
wawik - 02-09-2020, 13:04
Dzięki, taka informacja przyda się mnie i nie tylko.
apg2312 - 02-09-2020, 18:04
Silnik myje się wtedy, kiedy jest ku temu potrzeba, np. trzeba zlokalizować wyciek oleju.
W innym wypadku jest to bezsensowna czynność, która na dokładkę może poważnie zaszkodzić, oczywiście nie samemu silnikowi, ale elektryce i/lub elektronice. A nowsze auta są naszpikowane wieloma czujnikami, przewodów i złączek różnych tez jest sporo, ze o alternatorze, rozruszniku i silniku wentylatora nie wspomnę.
No ale jak ktoś lubi...
ylid - 21-02-2022, 08:54
Jak ktoś bardzo musi umyć silnik bo jest estetą, ale nie chce narażać się na problemy z zalaniem wodą czegokolwiek to powinien poszukać w swojej okolicy firmy czyszczącej suchym lodem. Można wtedy podjechać do nich - poczekać aż ostygnie silnik - wyczyścić suchym lodem, zrobić zdjęcia na pamiątkę i wracać do domu.
Więc jeśli ktoś czuje potrzebę umycia silnika to warto przynajmniej rozważyć czyszczenie suchym lodem.
|
|
|