To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Runner Techniczne - ŚWIECE zapłonowe

piotreksck - 03-09-2020, 21:10
Temat postu: ŚWIECE zapłonowe
Witam
Mitsubishi space runner w benz. rok prod.1999 136 km. ostatnio coś mi szarpał silnik przy dodawaniu gazu ,ale tylko jak był obciążony np.pasażerami.Wbijam pierwszy bieg luzik ,ale jak przechodzę na drugi i cisnę gaz lub trzeci bieg to szarpie .Jak jeżdżę sam to nie ma takich objawów ogólnie ma kopa i ciągnie maszyna jak mu cisnę gaz.Miałem już tak kiedyś i doradzali mi wszystko naprawić włącznie z planowaniem głowicy.Ale szanowny jakiś mitsu forumowicz doradził mi wymienić cewki i kable od świec i jak ręką odjął .A teraz przed chwilką ściągnąłem cewki ,wypiąłem kable które są zdrowe ,całe bez przetarć ,ale dwie świece były całe w oleju jak wykręciłem tzn.fajka od góry świeca .Wszystko wyczyściłem ,ale jeszcze nie jeździłem i pytanie zasadnicze.Czy może być szarpanie silnika ,bo ten olej zaszkodził?Czy olej był z cylindra ,bo świeca nie dokręcona prawidłowo(z daną siłą)?A może olej jest od nieszczelnych tych uszczelek które są od pokrywy silnika w koło kanałów gdzie wchodzą świece?I kolejne pytanie z jaką siłą niutonometrów mam dokręcić świece .I w ogóle proszę o poradę ,bo jak to uszczelki to chyba sam zrobię ,ale to miałoby wpływ na pracę silnika?Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Bizi78 - 04-09-2020, 07:48

piotreksck napisał/a:
dwie świece były całe w oleju

Musisz wymienić uszczelniacze i najlepiej świece bo możesz dodatkowo uszkodzić fajki i cewki.
To że kable wyglądają ładnie nie jest wyznacznikiem poprawności działania, ale je bym zostawił, chyba że fajki nie dolegają ładnie do pokrywy.

piotreksck napisał/a:
I kolejne pytanie z jaką siłą niutonometrów mam dokręcić świece .

25Nm.

piotreksck napisał/a:
Czy olej był z cylindra ,bo świeca nie dokręcona prawidłowo(z daną siłą)?A może olej jest od nieszczelnych tych uszczelek które są od pokrywy silnika w koło kanałów gdzie wchodzą świece?

To drugie :wink: .

piotreksck - 04-09-2020, 19:48

Wielkie dzięki
Mam nadzieję ,że mi się uda to zrobić ,bo chcę sam sobie wymienić uszczelki.
pozdrawiam serdecznie :occasion5:

Bizi78 - 04-09-2020, 19:57

Oczywiście uszczelkę pod pokrywą zaworów też wymień :wink: .