To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Eclipse Cross Techniczne - Felgi eclipse cross

diament20 - 21-09-2020, 15:28
Temat postu: Felgi eclipse cross
Czy felgi aluminiowe 18" z Outlander II 2007r pasują do Eclipse Cross. Jeśli ktoś z Was przechodził już ten temat to proszę o pomoc i podpowiedzi. Dziękuję .
jano35 - 21-09-2020, 19:02

Oczekujesz odpowiedzi tak czy nie. :wink:
Odpowiedź nie jest taka oczywista.
W instrukcji obsługi EC na stronie 11-08 masz podstawowe dane felg.
Oczywiście zabrakło takich danych jak rozstaw śrub i rozmiar otworu centralnego.
O ile ten pierwszy parametr jest oczywisty to ten drugi nie koniecznie.
Wpisując pojazd w różne wyszukiwarki to lista pasujących felg jest zdumiewająca. ET od sasa do lasa. Otwór centrujący... a kij tam z nim przecież klient w serwisie dobierze sobie pierścień. Tak naprawdę albo ktoś kto ma pewną wiedzę udzieli Ci tu porady, albo ściągniesz koło i popatrzysz na parametry felgi.

[ Dodano: 21-09-2020, 19:10 ]
Podpinając się jeszcze pod temat mam pytanie do znawców, czy da się w EC wprogramować drugi zestaw czujników TPMS jako ich BRAK. Chodzi o to aby nie było powiadomień z TPMS

[ Dodano: 21-09-2020, 20:03 ]
Tak z nudów pomyszkowałem i do EC powinny być felgi 7"x18" 5x114,3 ET38 Ø 67,1mm. Wydaje się, że Outlandery mają ten sam parametr.

Bizi78 - 21-09-2020, 20:29

Info z manuala dla EC MY2018.

Info z manuala dla OII MY2007.

Tylko trzeba by było sprawdzić otwór centrujący ale chyba jest ten sam czyli standardowo 67,1mm.

diament20 - 21-09-2020, 22:32

Dzięki wszystkim za włączenie się i informacje. Zastanawia mnie tylko co za znaczenie ma ta druga litera ,,J" w tabeli parametrów feli Outladera. Pogrzebie troche po necie, ale jak ktoś wie to byłoby poprostu szybciej.
jano35 - 21-09-2020, 22:54

Profile felg, czyli co to znaczy JJ...
„J” jest oznaczeniem profilu kołnierza koła, który może występować w wielu rodzajach. Spróbujmy je usystematyzować.

Wyjaśnienie oznaczeń
Symbol Użycie
A motocykle, rowery, motorowery, skutery, półciężarówki, ciężarówki, wózki widłowe
B stare felgi do 6 cali szerokości, czasem spotykany w starszych modelach VW Garbusa
D motocykle, rowery, motorowery, skutery, półciężarówki, ciężarówki, wózki widłowe
E ciężarówki, półciężarówki, traktory rolnicze (przednie koła) z felgami "semi-drop" (patrz niżej)
F ciężarówki, półciężarówki, wózki widłowe na felgach "semi-drop"
G półciężarówki, ciężarówki – felgi "semi-drop"
H półciężarówki, ciężarówki – felgi "semi-drop"
J samochody osobowe
JJ samochody terenowe 4x4
P obecne czasem w starszych samochodach (np. VW Garbus)
K obecne czasem w starszych samochodach (np. Jaguar)
S pojazdy użytkowe z felgami "flatbase" (patrz niżej)
T pojazdy użytkowe z felgami "flatbase"
V pojazdy użytkowe z felgami "flatbase"
W ciągniki rolnicze

diament20 - 21-09-2020, 23:46

Jano35 dziękuję Ci za moc pomocnych informacji. Dużo, a nawet bardzo mi pomogłeś. Nie mogę też pominąć z podziękowaniem Bizi78. Dzięki MManiaki, pozdrawiam.