To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Check engine i oraz błąd 25

Jokas2 - 01-10-2020, 22:47
Temat postu: Check engine i oraz błąd 25
Witam
Sprawa wygląda następująco. Po odpaleniu rano (nie zawsze) samochód nie równo pracował. Podczas jazdy czasami szarpał i gasł na światłach i zapalała się kontrolka check engine. Błędy jakie udało mi się odczytać to: 12, 13, 25, 64, 56. Wymieniłem filtr paliwa oraz przepływomierz na nowy. Wszystkie błędy znikły :biggrin: Po jeździe próbnej zapaliła się kontrolka check engine :( Błąd jaki udało mi się odczytać to 25. Moje pytanie brzmi. Skąd ten błąd skoro przepływomierz został wymieniony na nowy i jest tylko ten błąd żadnego innego już nie ma? Czy ten błąd jest od przepływomierza czy może od czegoś innego? Auto to Carisma 1.8 GDI 1997. Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Bartek - 02-10-2020, 11:27

Jokas2 napisał/a:
Wszystkie błędy znikły :biggrin:

Bo zapewne odłączyłeś akumulator...

Jokas2 napisał/a:
Czy ten błąd jest od przepływomierza czy może od czegoś innego?

Tak - dokładnie od czujnika ciśnienia atmosferycznego

Jokas2 napisał/a:
przepływomierz został wymieniony na nowy

Oczywiście nowy-używany? Problem może być również w instalacji elektrycznej (przerwany różowy przewód między 2 PIN przepływomierza a 85 PIN ECU)

czarter - 02-10-2020, 14:30

Przede wszystkim sprawdź odczyt tego czujnika na kompie.

Tu masz całą procedurę na ten błąd:

Jokas2 - 02-10-2020, 20:35

Dziękuje za odzew i odpowiedź. Przepływomierz jest nowy ale to zamiennik. Jak dobrze pójdzie to jutro posprawdzam. Pozdrawiam
carisma2000 - 09-10-2020, 07:00

Miałem tak samo i u mnie była to przepustnica, tylko że ja mam przepustnice sterowaną elektrycznie a ty pewnie na linkę?