Carisma - Techniczne - Check engine i oraz błąd 25
Jokas2 - 01-10-2020, 22:47 Temat postu: Check engine i oraz błąd 25 Witam
Sprawa wygląda następująco. Po odpaleniu rano (nie zawsze) samochód nie równo pracował. Podczas jazdy czasami szarpał i gasł na światłach i zapalała się kontrolka check engine. Błędy jakie udało mi się odczytać to: 12, 13, 25, 64, 56. Wymieniłem filtr paliwa oraz przepływomierz na nowy. Wszystkie błędy znikły Po jeździe próbnej zapaliła się kontrolka check engine Błąd jaki udało mi się odczytać to 25. Moje pytanie brzmi. Skąd ten błąd skoro przepływomierz został wymieniony na nowy i jest tylko ten błąd żadnego innego już nie ma? Czy ten błąd jest od przepływomierza czy może od czegoś innego? Auto to Carisma 1.8 GDI 1997. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
Bartek - 02-10-2020, 11:27
Jokas2 napisał/a: | Wszystkie błędy znikły |
Bo zapewne odłączyłeś akumulator...
Jokas2 napisał/a: | Czy ten błąd jest od przepływomierza czy może od czegoś innego? |
Tak - dokładnie od czujnika ciśnienia atmosferycznego
Jokas2 napisał/a: | przepływomierz został wymieniony na nowy |
Oczywiście nowy-używany? Problem może być również w instalacji elektrycznej (przerwany różowy przewód między 2 PIN przepływomierza a 85 PIN ECU)
czarter - 02-10-2020, 14:30
Przede wszystkim sprawdź odczyt tego czujnika na kompie.
Tu masz całą procedurę na ten błąd:
Jokas2 - 02-10-2020, 20:35
Dziękuje za odzew i odpowiedź. Przepływomierz jest nowy ale to zamiennik. Jak dobrze pójdzie to jutro posprawdzam. Pozdrawiam
carisma2000 - 09-10-2020, 07:00
Miałem tak samo i u mnie była to przepustnica, tylko że ja mam przepustnice sterowaną elektrycznie a ty pewnie na linkę?
|
|
|