To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Eclipse Cross Techniczne - Tarcze - zaciski

jano35 - 13-11-2020, 18:29
Temat postu: Tarcze - zaciski
Panowie proszę spójrzcie na zdjęcia i powiedzcie mi co widzicie.
obraz 1
obraz 2

krzychu - 13-11-2020, 19:13

Zahamuj mocno i zobacz.
jano35 - 13-11-2020, 19:49

Cytat:
Zahamuj mocno i zobacz.

Ale co mam zobaczyć.

Pytanie czy to jest efekt przegrzania tarcz, czy taki kolor tarcza chwyta jak jest "smarowana" płynem hamulcowym.
Ostatnio było ślisko i przy nie wielkiej prędkości tylko jedna strona jakby hamowała czyli ta co ma mniej brązowego nalotu.

krzychu - 13-11-2020, 21:35

Ciężko tak po zdjęciach poznać, ale to chyba po prostu rdzawy nalot.... A co mamy zobaczyć na tych zdjęciach?

Mógłbyś napisać czy to zdjęcia po jeździe czy po postoju w wilgotną noc.... Jeśli to po jakieś jeździe to może za słabo hamowałeś? Ta część tarczy przy bardzo delikatnym hamowaniu może nie być użyta... Zahamuj ze średniej prędkości 50-60km/h w bezpiecznych warunkach awaryjnie i zobacz czy się starło.

Tarcza wygląda, że pracuje dobrze tylko ma lekki nalot co przy obecnej wilgoci w powietrzu jest ok. A to że Ci hamowała jedna strona może akurat zebrało ten nalot i wtedy jest większe tarcie... Tarcza wygląda na bardzo świeża więc to świeży samochód?

i_g_o_r - 13-11-2020, 23:21

Sprawdzałeś poziom płynu hamulcowego ? Ubywa czy raczej nie ubywa ?
Robert S - 14-11-2020, 19:47
Temat postu: Re: Tarcze - zaciski
jano35 napisał/a:
Panowie proszę spójrzcie na zdjęcia i powiedzcie mi co widzicie.
obraz 1
obraz 2

Ja widzę tarcze po wizycie w myjni lub po postoju w wilgotny dzień . Moje są zawsze takie gdy umyje auto i zostawię na 1 dzień

Michauek22 - 18-11-2020, 20:32

krzychu napisał/a:
Ciężko tak po zdjęciach poznać, ale to chyba po prostu rdzawy nalot

otóż to...