To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Instalacja SAT/TV

gulgulq - 19-11-2020, 10:04
Temat postu: Instalacja SAT/TV
Jest tu ktoś oblatany w systemach tv/sat. Potrzebuje porady - zbudowanie instalacji od prawie podstaw ?
krzychu - 19-11-2020, 10:09

Jak coś prostego to mogę pomóc. Może napisz tutaj co chcesz zrobić.
tyku - 19-11-2020, 10:21

gulgulq, Sam to ogarniesz, tu masz lekturę: https://www.dipol.com.pl/instalacje-domowe,6204 :roll:
gulgulq - 19-11-2020, 11:24

Pytanie pierwsze - czy do nowego tv z wbudowanym tunerem sat odbiorę niekodowane kanały np. z hotbird ?

Czy muszę wpiąć moduł CI np. od c+ czy Polsatu ?

krzychu - 19-11-2020, 11:56

Tak, jeśli są niekodowane to odbierzesz.

A jeśli chodzi o aktualne potrzeby to bym proponował pociągnąć nawet 3 lub 4 kable bo oczywiście można sumować sygnał SAT/naziemna, ale czasami łątwiej osobno + jakiś dekoder to teraz każdy z dyskiem chce 2 kable.

gulgulq - 19-11-2020, 12:17

No to pytanie drugie:
Mam obecnie instalacje zrobiona i do każdego gniazda idzie tylko jeden kabel - więc muszę wcześniej sumować sygnały.
Rozwiązania są dwa:
- system unicable - jeden kabel i odpowiedni konwerter - nowoczesny system
- system multischwitch i konwertery fullband - dotychczasowe rozwiązania

Czy nowy telewizor obsłuży mi konwerter unicable. Nigdzie w specyfikacji tv o tym nie piszą i ciężko na forach coś wyczytać.

krzychu - 19-11-2020, 12:32

- unicable - hmmm to czy wspiera to raczej tylko w instrukcji. Ale jeśli to jest nowość w wybranych dekoderach to raczej bym tutaj poddawał w wątpliwość. No i podobno to też można sumować z sygnałem naziemnym... Ja się zatrzymałem jeszcze przed tą techonologią.
- multiswitche to masz pro instalację (i tutaj stosujesz konwertery Quattro)
- możesz jeszcze zamontowa po prostu konwerter Quad, potem zsumować na danym kablu z TV i rozdzielić w gniazdku na TV/SAT. To masz taką najprostrzą instalację.

Ale jak masz tylko jeden kabel i chcesz mieć np. dekoder z 2 głowicami to tylko unicable, ale wtedy pewnie tv tego nie obsługuje...

No i tak pobierznie tą są jeszcze hybrydowe rozwiązania np. konwerter unicable, ale mający także wyjścia standardowe... O róznych multiswichach nie wspominająć. Pytanie jak pro to chcesz mieć?

tyku - 19-11-2020, 12:42

gulgulq napisał/a:
Czy nowy telewizor obsłuży mi konwerter unicable. Nigdzie w specyfikacji tv o tym nie piszą i ciężko na forach coś wyczytać.
Tak
Mam Philipsa i obsługuje:
Cytat:
Unicable
W celu podłączenia anteny satelitarnej do telewizoramożna użyć systemu Unicable. Po rozpoczęciuinstalacji można wybrać opcję Unicable dlamaksymalnie czterech satelitów.* Uwaga: urządzenie obsługuję opcję Unicable 1(EN50494) i Unicable 2 (EN50607/JESS).

gulgulq - 19-11-2020, 12:49

krzychu napisał/a:
- unicable - hmmm to czy wspiera to raczej tylko w instrukcji. Ale jeśli to jest nowość w wybranych dekoderach to raczej bym tutaj poddawał w wątpliwość. No i podobno to też można sumować z sygnałem naziemnym... Ja się zatrzymałem jeszcze przed tą techonologią.
- multiswitche to masz pro instalację (i tutaj stosujesz konwertery Quattro)
- możesz jeszcze zamontowa po prostu konwerter Quad, potem zsumować na danym kablu z TV i rozdzielić w gniazdku na TV/SAT. To masz taką najprostrzą instalację.

Ale jak masz tylko jeden kabel i chcesz mieć np. dekoder z 2 głowicami to tylko unicable, ale wtedy pewnie tv tego nie obsługuje...

No i tak pobierznie tą są jeszcze hybrydowe rozwiązania np. konwerter unicable, ale mający także wyjścia standardowe... O róznych multiswichach nie wspominająć. Pytanie jak pro to chcesz mieć?

No własnie przeczytałem specyfikacje tv, instrukcje i itp. i ani słowa.
W instrukcji tv piszą że ma możliwość nagrywania obrazu na zewnętrzny dysk i fizycznie ma dwa wejścia sat. Jak to jest realizowane nic nie piszą.

Instalacja raczej pro - oparta na multischitchu gdyż chciałbym przyszłościowo osiągnąć niezależny sterowalny sygnał na każdym odbiorniku.
Unicable daje taką możliwość w prosty sposób - rozgałęziając sygnał.

krzychu - 19-11-2020, 12:49

tyku napisał/a:
gulgulq napisał/a:
Tak

Cóż za pewna odpowiedź... Pobieżnie patrząc po elektrodzie to bardzo zależy. Nawet często zależy od regionu na jaki był wypuszczony TV. Jeśli obsługuje to powinno być w specyfikacji i w menu coś na temat zmiany trybu...

gulgulq napisał/a:

No to na 99% nie wspiera tego rozwiązania. Dodatkowo to rozwiązanie sprzętowe wiec aktualizacja softu tego nie załatwia.

gulgulq napisał/a:

Instalacja raczej pro - oparta na multischitchu gdyż chciałbym przyszłościowo osiągnąć niezależny sterowalny sygnał na każdym odbiorniku.

Przy 1 kablu i bez unicable multiswich nie rozwiąże problemu potrzeby "zasilenia" 2 głowic jednym kablem...

Zresztą multiswiche to raczej overkill przy instalacji domowej...

tyku - 19-11-2020, 12:50

gulgulq napisał/a:
Jaki TV?
tyku - 19-11-2020, 12:52

krzychu napisał/a:
Cóż za pewna odpowiedź...
Myślałem, że ma Philipsa :wink:
krzychu - 19-11-2020, 12:59

Zawsze teraz możesz zrobić coś prostego i mieć podłaczoną 1 głowicę, a jak wymienisz telewizor lub będziesz miał dekoder to zmienisz konwerter na unicable.
Drugie rozwiązanie to pociągnąć dodatkowy kabel.

tyku - 19-11-2020, 13:12

Polecam antenę Penta 85 Fracarro (wersja aluminium).

gulgulq - 19-11-2020, 14:29

tyku napisał/a:
gulgulq napisał/a:
Jaki TV?

wstępnie wybrany taki - główne ze względu na androida

https://www.sony.pl/elect.../specifications