Space Star Techniczne - [MSS DID] Brak mocy silnika na zimnym
Lierro - 25-11-2020, 13:38 Temat postu: [MSS DID] Brak mocy silnika na zimnym Dzień Dobry,
szukałem na tym forum w różnych miejscach, trcochę zanlazłem, trochę nie. Pytam was więc:
Mam takiego Space Stara w silniku 1,9 DID w wersji po lifcie 2003.
Teraz pojawił się z nim taki problem, że na zimnym silniku auto nie chce jechać (jakby nie wchodzą obroty pomimo gazu w podłodze), powoli się rozpędza turbina się jakby nie włącza.
pojechałem do mechanika, powiedzili, że turbina zabita olejem, że olej cieknie z przewodu doprowadzającego do turbiny, trzeba wyczyścić, wymienić i będzie działać.
No więc niby trochę zadziałało, ale z czasem (niewielkim) znowu przestało.
Zacząłem się trochę interesować sam, bo wszyscy Ci mechanicy rozkłądają ręcę, chcą wymieniać turbinę. NIe sądzę, żeby to była turbina, bo Ona czasem działa a czasem nie, zależy od tego czy silnik jest zimny czy ciepły.
Generalnie mam wrażenie, że coś jest jakby zatkane olejem, i jak ten olej się nagrzeje, to jest więcej miejsca i wtedy wszystko hula.
Od czasu do czasu pojawia się też check engine - nie od razu po odpaleniu silnika, ale w momencie jak osiąga auto to 2.5k obrotów i nie może dostać mocy.
Generalnie zauważyłem, ze ta cześć ( w załączniku) jak się nią trochę porusza to jakby auto jeździ lepiej. Czy możecie powiedzieć co to jest? i czy ew. może mieć wpływ na moc i włączanie bądź wyłączanie turbiny?
Pozdrawiam serdecnie, mam nadzieję, ze wyjaśniłem mniej więcej o co mi chodzi.
dark57 - 25-11-2020, 21:14
ten element z ruchomą dzwignią to taki siłownik ktory otwiera/zamyka klapę gaszącą :
przewod podcisnieniowy [1] powinien być połączony z tym siłownikiem [2]- u dołu tego siłownika jest kruciec do podlączenia
ten siłownik [2] ma w srodku elastyczną przeponę , ktora powinna być szczelna , by podcisnienie z przewodu [1] poruszylo przez ramię/dzwignię klapę gaszącą
bo u Ciebie przewod jest zaslepiony srubką
przewod [3] powinien byc polaczony z elementem [4]
sprawdz dokladnie przewody elektryczne-cztery kabelki /wtyczke [5]
u mnie przewody byly przerwane przy tej wtyczce, ta wtyczka idzie do czujnika temperatury , jak byly przerwane tez u mnie na zimnym świrował silnik , problem z mocą , załączały się wentylatory chłodnicy i klimy
a wyciek oleju z osi klapy gaszacej jest przez nieszczelnosci w tym miejscu :
u mnie jest tam sucho bo dałem dodatkową podkładkę co spowodowało że taki uszczelniacz gumowy / coś w rodzasu simeringu bardziej docisnął się do korpusu przepustnicyoraz osi , z rok temu to uszczelniłem i jak do tej pory sucho jest tam
|
|
|