Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Carisma ciężko odpala czy zimny czy cieply
adiszyo - 20-02-2021, 20:05 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Carisma ciężko odpala czy zimny czy cieply Witam serdecznie na forum jestem nowy więc zacznę od początku.
Moja cari ma problemy z odpalaniem, czujnik temperatury został wymieniony poprawa na plus odpala na zimnym ale i tak trzeba czasem kręcić na ciepłym też tak jak by się dusiła . Dodam że śmierdzi wachą tak jak by wtryski zalewały. Napięcie wszystko ok. Jeździ jak marzenie tylko problemy z tym odpalaniem. Czasem można kręcić i kręcić i za 15 razem przy dodawaniu gazu odpali. Proszę o Pomoc.
[ Dodano: 24-02-2021, 06:23 ]
Aktualizacja. Cari odpala na zimnym po zgaszeniu ma problem odpalenia na ciepłym.
Bizi78 - 24-02-2021, 09:04
Jakieś błędy wywala
adiszyo - 24-02-2021, 20:55
Żadnych błędów, wymieniony czujnik temperatury poprawa pali na zimnym po rozgrzaniu nie chce odpalić trzeba odczekać 10-15 min i zapali. Może koniec wtryskiwaczy?
[ Dodano: 25-02-2021, 13:34 ]
Bizi78, masz pomysł jakiś ?
Bizi78 - 26-02-2021, 00:43
Częstą przyczyną takiego problemu jest czujnik położenia wałka rozrządu.
Teoretycznie problem z tym czujnikiem powinien jednak generować błąd CE.
Niestety GDi to ciężki temat dla zwykłego mechanika .
Jeśli mieszkasz w stolicy to tam powinni ci pomóc.
https://pl-pl.facebook.com/SerwisMitsuManiakow
adiszyo - 22-03-2021, 14:19
Już tracę nerwy na te GDI, wtryski wymienione mniejsze spalanie co prawda ale z odpalaniem nadal problemy kręci kręci i ma ciężko odpalić, przepustnica również przeczyszczona. Ręce opadają. Iskra również jest. Może ktoś ma jakiś pomysł. Zrobię jeszcze podmianę czujnika wałka rozrządu.
ross - 22-03-2021, 15:00
adiszyo napisał/a: | Już tracę nerwy na te GDI, wtryski wymienione mniejsze spalanie co prawda ale z odpalaniem nadal problemy kręci kręci i ma ciężko odpalić, przepustnica również przeczyszczona. Ręce opadają. Iskra również jest. Może ktoś ma jakiś pomysł. Zrobię jeszcze podmianę czujnika wałka rozrządu. | Czujnik położenia wału może się zabrudzić , on jest na dole . Ja miałem też problem z odpalaniem i wszystkie wtyczki porozpinałem i popryskałem styki wd .
adiszyo - 06-04-2021, 21:06
Powiem tak problem rozwiązany wymianą czujnika położenia wałka rozrządu. Był wsadzony jakiś chiński zamiennik co powodowało jej takowe odpalenia.
[ Dodano: 06-04-2021, 21:20 ]
Teraz kolejny problem nie działa obrotomierz, moduł zapłonu MD podmieniany dwukrotnie bez skutku. Podmiana licznika również była bez skutku. Też nie mam pojęcia skąd bierze cari w 1.8 gdi obroty. Może wiecie koledzy ?
plecho1 - 07-04-2021, 17:49
Być może z czujnika wałka rozrządu ale pewności nie mam.
adiszyo - 05-05-2021, 17:44
No właśnie nie wiem kupiłem orginalny używany zaczęła odpalać, ponieważ był wsadzony chińczyk. Więc czujnik położenia wałka rozrządu odpada
|
|
|