To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - Luz zaworów w dieslu 1.9Did

dark57 - 03-03-2021, 07:36
Temat postu: Luz zaworów w dieslu 1.9Did
Cześć,
Miał ktoś może doświadczenie z regulacja luzu zaworów w dieslu, bo w moim aucie jak jest zimny a szczególnie jak na zewnątrz większy mróz to słychać klepanie od silnika : im niższa temperatura na zew tym głośniejszy silnik , w miarę nagrzewania ucisza się to , wydaje mi się że to zawory szczególnie że auto ma swój wiek/ przebieg , z tego co wiem to nie jest przewidziana żadna regulacja ( typowo w każdym dieslu raczej ), jedynie wymiana lub szlif szklanek , ale to szkoda zachodu na taki zabieg .
Tak chce się tylko zorientować czy może ktoś wie coś więcej niż to co napisałem. Oczywiście zdaję sobie sprawę że to klepanie na zimnym silniku to normalna rzecz, tylko czy przy przebiegu rzędu 300-500tys km , zawory- luz , jeszcze może być w normie

zet-em - 04-03-2021, 19:59

Po pierwsze - to prawda, że na zimnym silniku klekotanie jest bardziej wyraźne bo gęsty olej nie jest w stanie wypełnić dokładnie całego układu.
Po drugie - jeśli jest to zbyt głośne klekotanie, to może warto zmienić olej z 10w40 na 5w40?
Nie wiem na jakim jeździsz oleju, ale w niskich temperaturach, różnice są bardziej odczuwalne w zależności od różnych olejów pod względem lepkości na jakich pracuje silnik.
Pozdrówki, dark57 :)

dark57 - 05-03-2021, 14:55

Od początku posiadania mojego space stara zalewam olej 5w40, jeśli chodzi o zawory- klepanie i o luzy to olej ma na to raczej niewielki wpływ ( oprócz sytuacji gdzie zastosowane byłyby automatyczne / hydrauliczne mechanizmy kasujące luz zaworów , ale to w benzynowych tylko czasem można spotkać ) , zawory działają w komorze spalania silnika , luzy zmieniają się zależnie od temperatury silnika co wpływa na rozszerzalność cieplną materiałów / metalu, wraz z przebiegiem auta elementy współpracujące układu zaworowego ( przylgnia zaworu z gniazdem w głowicy , trzonek z krzywką wałka ) , zużywają się i stąd z czasem luz się zmienia co wpływa np na zwiększenie hałasu

[ Dodano: 05-03-2021, 15:00 ]
Pewnie tak ma być , bo i na forach renault odnośnie silników dCi , nic nie piszą o tym