To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - Nie mogę włącyć wstecznego biegu

jaras000 - 15-03-2021, 22:32
Temat postu: Nie mogę włącyć wstecznego biegu
Cześć,

Na wstępie chciał bym się przywitać jako nowy użytkownik Pajero 3 generacji z silnikiem 3.2 litra i skrzynią manualną. Chciał bym zasięgnąć waszej porady, mianowicie nie mogę wkleszczyć w normalny sposób biegu wstecznego. Aby to zrobić muszę włączyć czwarty bieg, delikatnie popuścić sprzęgło, tak aby motor wraz ze skrzynią się napięły, wówczas mogę dopiero wrzucić wsteczny. Lewarek zmiany biegów wymieniony, ale dalej to samo, czy ktoś ma jakieś pomysły na ten wątek, lub wie gdzie szukać przyczyny?

Pozdro

Tuff - 16-03-2021, 08:25

Może spuścić olej ze skrzyni biegów i popatrzeć czy razem z nim nie wypłyną opiłki?
zbyszekm2 - 16-03-2021, 09:19
Temat postu: Re: Nie mogę włącyć wstecznego biegu
jaras000 napisał/a:
Cześć,

Na wstępie chciał bym się przywitać jako nowy użytkownik Pajero 3 generacji z silnikiem 3.2 litra i skrzynią manualną. Chciał bym zasięgnąć waszej porady, mianowicie nie mogę wkleszczyć w normalny sposób biegu wstecznego. Aby to zrobić muszę włączyć czwarty bieg, delikatnie popuścić sprzęgło, tak aby motor wraz ze skrzynią się napięły, wówczas mogę dopiero wrzucić wsteczny. Lewarek zmiany biegów wymieniony, ale dalej to samo, czy ktoś ma jakieś pomysły na ten wątek, lub wie gdzie szukać przyczyny?

Pozdro

Tam w klapce jest taki element który zabezpiecza przed włączenie przypadkowo wstecznego.
Sprawdź to.

jaras000 - 16-03-2021, 20:43

Cześć, Dzięki za poradę. Nie rozkręcałem tego jeszcze, ale jak byś mógł mi nakreślić, czy bez wyjmowania skrzyni jestem w stanie się dobrać do tej klapki, żeby ją otworzyć? Czy nawet jak ją otworzę, to czy będę umiał znaleźć tą blokadę i to naprawić? Mógłbyś troszkę opisać mi jak wygląda przebieg tej naprawy? Z góry dzięki, bo jak nie ogarnę tego w weekend sam, to wędruje do majstra od skrzyń.