Chcę kupić Lancera! - Chęć uzyskania podstawowych informacji o Lancerze.
unleashed - 19-04-2021, 20:27 Temat postu: Chęć uzyskania podstawowych informacji o Lancerze. Zbieram się do zmiany auta z a3 8l, na coś ciut większego i w oko wpadł mi właśnie Lancer.
Od kilku dni przeglądam sobie forum, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytania, które mnie intrygują, lub tematy są sprzed kilku dobrych lat, jeśli przeoczyłem temat o uzyskaniu takich najprostszych informacji (podstawowych) o tym aucie, to prosiłbym o podrzucenie tematu.
1. Czy jest jakikolwiek sens szukania Lancera w sedanie do 15.000zł?
2. Jak to jest z dostępnością podstawowych części oraz cenowo jak wypadają na tle innych bardziej znanych marek.
3. Zastanawiam się nad silnikiem (2.0, diesel), czy jest tu ktoś kto ma już jakieś przygody naprawcze z tym silnikiem jak i całym osprzętem po +250- 300.000 km?
Pytania może dla niektórych banalne, niestety nie znalazłem na nie odpowiedzi, a czytając przeróżne artykuły na stronach trochę się przeraziłem, że to auto to jednak dla ludzi z ciut grubszym portfelem
Pozdrawiam.
HUGIO - 20-04-2021, 20:49
unleashed napisał/a: | 1. Czy jest jakikolwiek sens szukania Lancera w sedanie do 15.000zł? |
Zleży jakie masz oczekiwania, ale w tej cenie raczej będą biedne wersje, albo po mniejszej lub większej kolizji.
unleashed napisał/a: | 2. Jak to jest z dostępnością podstawowych części oraz cenowo jak wypadają na tle innych bardziej znanych marek. |
Do benzyn jest wszystko, ceny porównywalne, w przypadki diesli - nie wiem.
Fred.X - 20-04-2021, 21:45
Auto będziesz używał więcej w mieście czy w trasie ? jak w mieście to dyszla bym całkowicie odpuścił ...
unleashed - 20-04-2021, 23:54
Fred.X napisał/a: | Auto będziesz używał więcej w mieście czy w trasie ? jak w mieście to dyszla bym całkowicie odpuścił ... | , co tydzień robie trasę ok. 200km
Niestety naczytałem się nie za dużo przychylnych opinii o 2.0d
Ciekawi mnie jak jest z 1.8, może ktoś coś ?
krzychu - 21-04-2021, 09:06
Jeśli jeszcze tego nie zauważyłeś, to 2.0d to jest 2.0 TDI z VAG (VW/Audi). Ze wszystkimi tego zaletami i wadami, a skoro miałeś Audi to powinieneś mniej więcej wiedzieć z czym to się je.
A o 1,8 mówisz o dieslu od Mitsubishi czy od benzynie?
Ten diesel to był bardzo mało popularly w Lancerach. W ASX jest tego więcej. Chyba lepsza konstrukcja (w sensie żywotności/awaryjności), ale też ma swoje wady. Były jakieś problemy z zastawaniem się pierścieni, podobno potrafiły się zużywać gniazda łożysk zamiast łożyska. Ale pytanie czy to nie było jak kto dbał to tak miał. Dodatkowo tam jest upierdliwa regulacja luzów bo trzeba rozszczelnić układ wtryskowy z tego co pamiętam. Jak na swoje czasy miał bardzo niską kompresję, potem chyba więcej diesli takich powstało.
|
|
|