ASX Techniczne - [1.8DI-D] 4x4 jak jeździcie, w jakim trybie
kamil508 - 28-04-2021, 15:57 Temat postu: [1.8DI-D] 4x4 jak jeździcie, w jakim trybie Witam,
wersja 4x4 ma pokrętło lub guzik do zmiany trybu z 2 na 4Auto i 4LOCK.
Zastanawia mnie jak na co dzień jeździcie ?
Ja głownie jeżdżę sam (bo do pracy) i w weekend z rodziną (ja, żona i syn 4 lata) i od samego początku jak mam ASXa to jeżdżę w trybie 4Auto, ale jak przełączę na tryb 2 to nie czuć różnicy, ciekawe jak to się przekłada na zużycie paliwa (ON). Pamiętam że jak miałem Freelandera to spora była różnica przy jeździe tylko na przednią ośkę i jak dołożyłem wał (kupiłem go bez wału bo było wisko popsute) to zużycie LPG spadło.
No ale tu w ASX to normalnie sprzedawali z napędem tylko na sam przód więc może być w drugą stronę, że w opcji 4Auto pali więcej niż na samym przodzie.
Jak będę ciągnął kemping to załączę 4Auto, ale teraz chyba potestuje jedno tankowanie jeżdżąc tylko z napędem na przód.
Fredi1 - 28-04-2021, 21:31
Ja cały czas jeżdżę na Auto ,nigdy nie sprawdzałem jakie jest spalanie na 2wd bo w sumie nie po to kupilem auto 4wd zeby jeździć na 2wd. A co do spalania Asx-a napędzanego na ośke to napewno jest mniejsze spalanie bo jest mniejsza masa i mniejsze opory ,silnik nie musi kręcić transferem,wałem i dyfrem to i tak jak go nie napędza to musi ciągnąć .
krzychu - 28-04-2021, 23:56
Silnik nie kręci, ale od kół i tak się napędza. Moim zdaniem różnica będzie minimalna wynikająca z oporów podczas skręcania kiedy sprzęgło będzie przekazywało trochę momentu na tył. Używaj auto, a w bardzo ciężkich warunkach LOCK (to nie jest taki prawdziwy LOCK, po prosty moc jest agresywniej przekazywana na tył, ale auto ma tez wtedy większą tendencję do nadsterowności np. na śniegu).
kamil508 - 13-05-2021, 07:48
A orientuje się ktoś jak realizowany jest ten dołączany napęd na tył ?
to jest HALDEX czy jakieś sprzęgło wiskotyczne ?
Fredi1 - 13-05-2021, 08:20
Sprzęgło elektromagnetyczne
vavoom - 19-05-2021, 00:57
kamil508 napisał/a: | A orientuje się ktoś jak realizowany jest ten dołączany napęd na tył ?
to jest HALDEX czy jakieś sprzęgło wiskotyczne ? |
kamil508 - 19-05-2021, 14:57
Od ostatniego tankowania jeżdżę w trybie na jedną oś, nie czuć spadku mocy itp, jedynie na mokrej nawierzchni częściej zaświeca się kontrolka od trakcji/ESP.
Normalnie przejeżdżam 700km na pełnym baku a teraz mam już prawie 600 i jeszcze 1/4 baku i zasięg 210km.
Wyjeżdżę do końca i zobaczę różnice.
W mieście jak jeżdżę sam to 4x4 nie potrzebne, a kupiłem pod kątem przyczepy kempingowej i zimy.
|
|
|