Space Gear Techniczne - 4G64 zaślepka technologiczna pomoc pilnie potrzebna
SZOG - 20-04-2007, 08:23 Temat postu: 4G64 zaślepka technologiczna pomoc pilnie potrzebna Witam
Witam przedstawiam dalszy ciąg walki z nowo zakupionym Space Gearem 2,4, samochód kupiłem przed miesiącem w wa-wie, miał niewielki przeciek oleju na jak twierdził sprzedający uszczelniaczach wałka korbowego . usterkę w warszawskim warsztacie usuwano dwukrotnie , po pierwszej wymianie ciekło dalej, ale zastosowano tanie zamienniki uszczelniaczy więc rozrząd rozebrano i wstawiono oryginały, Przeciek nie ustał , co chyba zirytowało poprzedniego właściciela i tutaj pojawiam się ja. Kupiłem nowe śliczne uszczelniacze w serwisie i wczoraj odstawiłem samochód do mechanika. I tutaj zaczyna się problem , okazuje się bowiem że wyciek jest nie na uszczelniaczach ale na zaślepce technologicznej , znajdującej się poniżej wałka rozrządu. W związku z tym że auto pilnie potrzebuje na poniedziałek mam wielką prośbę o pomoc i kilka pytań.
1) Jak wyjąć to ustrojstwo bez zdejmowania głowicy.
2) Gdzie kupić taką zaślepkę
3) Czym i jak uszczelnić nową
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
Ps: Udało mi się znaleźć instrukcje serwisową do Space Gear / Delica oto link http://www.delicaclub.ru/...p?showtopic=917
Krzyzak - 20-04-2007, 09:17
Czy mozesz zrobic zdjecie czesci o ktora chodzi? Bo nie wiem jaki zwiazek ma uszczelniacz walka korbowego (czy raczej walu korbowego) i zaslepka pod nim z glowica.
SZOG - 20-04-2007, 10:27
Sorki chyba żle to opisałem, uszczelniacze wału korbowego to było podejrzenie , prawdziwa przyczyna to przeciek na zaślepce znajdującej się w głowicy pod wałkiem rozrządu od strony rozrządu , Jest to kadmowany bądź cynkowany na żółto korek , kapsel wciśnięty w blok. Zdjęcia nie mogę teraz zrobić .
Pozdrawiam
Bartek - 20-04-2007, 11:22
W firmach zajmujących się regeneracją silników kupisz dowolną taką zaślepkę. Demontaż jest prosty - wymaga specjalnego narzędzia - zgrzewarki, którą przymocowuj się pręcik do zaślepki i zmyślnym młotkiem (na prowadnicy) wyciąga się.
SZOG - 20-04-2007, 11:36
Dzięki Bartek rozważałem taka opcję ale nie wiedziałem jak się zachowa materiał z którego jest zrobiona zaślepka podczas przyzpawywania czegokolwiek do niej , ale jeśli stosuje się taka metodę o jakiej piszesz to jest to stal spawalna. Martwi mnie to iż nie wiem jaki uszczelniacz /klej / zastosować podczas zakładania nowej
Krzyzak - 20-04-2007, 11:37
no i wszystko jasne - zrob jak radzi Bartek - wiekszosc warsztatow bedzie miala takie zaslepki, ktorych w silniku jest naprawde sporo (spojrz chociazby na blok pod kolektorem ssacym )
Bartek - 20-04-2007, 14:04
Te zaślepki montuje się na gorąco - zwłaszcza w alu. podjedź do szlifierni i pogadaj z kimś, kto z tego żyje
[ Dodano: 20-04-2007, 14:06 ]
PS. jest druga metoda, ale nie polecam bez rozbiórki silnika - nawiercenie otworu
SZOG - 20-04-2007, 14:16
"Te zaślepki montuje się na gorąco" dzieki chyba powstrzymałeś mnie od zrobienia sporego głupstwa. Składam sprzęta i jadę jutro do szlifierni
A miałem już opracowaną szczwaną technologie wyjęcia zaślepki, średnica korka wewnątrz jest 32mm , zamierzałem nagwintować to na M33 /gwintowniki pożyczyłem jeszcze w torbie je mam/ i wyciągnąć za pomocą tzw „babki . czy też jak to ładnie ujął Bartek „zmyślnym młotkiem (na prowadnicy) „
Silnik w końcu obejrzał spec od szlifowania silników i stwierdził ze zaślepka jest na 100% z układu wodnego , wiec olej nie może z pod niej lecieć ,Po dalszych oględzinach przeciek się znalazł za jednym z kół pasowych., Już po rozebraniu osłon rozrządu okazało się że nakrętka od tego kółka leżała sobie na spodzie osłony tuż przy kole wału korbowego , i tylko szczęśliwy zbieg okoliczności sprawił że nie dostała się pod pasek rozrządu . Uszczelnienie na tym kole jest tak zrobione że uszczelnia nie na wałku tego koła ale na samym kółku jest podtoczenie na którym mocowany jest uszczelniacz , bez nakrętki się to wszystko wysuwało i stąd przeciek, Tak więc sprawcami całego zamieszania są mechanicy z wa-wy którzy nie dokręcili odpowiednio koła pasowego. Uszczelniacz wymieniono w 2 godzinki i odpukać zrobiłem już 300km i jest sucho.
|
|
|