To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sigma/Diamante Ogólne - Błędy

lukasz12 - 20-04-2007, 12:09
Temat postu: Błędy
Mam taki problem:
Udało mi odczytać kody błędów z różnych systemów tj. ECU,ECS,TCU blablabla.
Mam tylko problem z interpretacją bo nie mogę w ogóle znaleźć dobrej rozpiski co one znaczą. Czy ktoś może pomóc? Proszę ładnie :-) .
Z tego co odczytałem:

ECU błąd 62 - VIC Valve Position Sensor - być może to jest przyczyna że samochód nie jeździ tak jakbym chciał (muli go w wyższym zakresie obrotów)

ECS - raportuje błedy 22 i 55 - w sumie bez zaskoczenia - czujnik wysokosci i regulacja wysokosci

TCU - NIEZNANY (nie ma go na liscie!) błąd 34 - czy to znaczy że coś się dzieje z samym komputerem skrzyni? (gdzieś wyczytałem że jak sa uszkodzone kondensatory to moze sypać fałszywymi błędami)

ABS - 35 - wg Magna Workshop ten błąd może sie pojawiać przy wyłączonym silniku - niby mówi o zbyt niskim napięciu na alternatorze (nie wiem jakie to ma znacznie dla ABSu)

Chodzi mi o ten błąd 62 - od czego zacząć?
Dzieki za pomoc

Anonymous - 20-04-2007, 13:50

Witam,

lukasz12 napisał/a:
ECU błąd 62 - VIC Valve Position Sensor - być może to jest przyczyna że samochód nie jeździ tak jakbym chciał (muli go w wyższym zakresie obrotów)

O ilę się nie mylę chodzi o Variable Intake Control Sensor. Otóż twoje auto ma system regulacji przepustowości kanałów dolotowych. W kolektorze zamontowane są osobne "grodzie" dla każdego kanału, regulowane przez silniczek zamontowany vis a vis przepustnicy (tzn. na drugim boku kolektora). Silniczek ten ma czujnik położenia - otwarcia grodzi i to o niego właśnie chodzi. Ten gadżet niezmiernie rzadko wysiada, spróbuj najpierw przesmarować sam silniczek i ślimak łączący go z ośką grodziową. Czujnik jest bowiem nierozbieralny więc w najgorszym wypadku czeka cię zakup innego. Nie wiem tylko czy ktoś będzie chciał sprzedać sam czujnik bez kolektora...

lukasz12 napisał/a:
TCU - NIEZNANY (nie ma go na liscie!) błąd 34 - czy to znaczy że coś się dzieje z samym komputerem skrzyni? (gdzieś wyczytałem że jak sa uszkodzone kondensatory to moze sypać fałszywymi błędami)

Chyba coś źle zczytałeś, spróbuj ponownie... ;)

lukasz12 napisał/a:
ABS - 35 - wg Magna Workshop ten błąd może sie pojawiać przy wyłączonym silniku - niby mówi o zbyt niskim napięciu na alternatorze (nie wiem jakie to ma znacznie dla ABSu)

I owszem pojawia się a oznacza iż czas przyjrzeć się układowi ładowania. A ponieważ ABS pochłania spore ilości energii, jest jednym z pierwszych systemów które w takiej sytuacji wariują...

Pozdrawiam.

lukasz12 - 21-04-2007, 22:57

Skasowałem te błędy i później dokonałem "kalibracji" wg jakiejś tam instrukcji z jakiegoś programiku tj. najpierw grzanie na biegu jałowym, później przez 2 minuty na > 1200 rpm i później go przegoniłem trochę przez kilka kilometrów, błedy znikły :) . Tajemniczy bład 34 ze skrzyni też, wyglada na to że niczego nie złapał jak sprawdzałem po jeździe testowej, sprawdze jutro rano ale mysle ze bedzie OK