To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - Po wymianie opon wystaje jedno koło...

Taki Tam - 24-07-2021, 20:43
Temat postu: Po wymianie opon wystaje jedno koło...
Hejka, pytanko do Was. Mam dziwna sytuację. Po wymianie opon na 31x10.5x15 z 235/75/16 z nadkola wystaje mi jedno koło. Ale tylko jedno. Lewe tylne. Prawe normalnie miesci się w nadkolu. Dodam że mam kompletnie pusty tył samochodu. Tylko 2 przednie fotele. Czy to normalne? Różnica między prawym tylnym a lewym tylnym w wystawaniu z nadkola to tak z 3 cm...
Wszystkie felgi to standardowe alufelgi Pajero.

Rander - 24-07-2021, 21:54
Temat postu: Re: Po wymianie opon wystaje jedno koło...
Taki Tam napisał/a:
Hejka, pytanko do Was. Mam dziwna sytuację. Po wymianie opon na 31x10.5x15 z 235/75/16 z nadkola wystaje mi jedno koło. Ale tylko jedno. Lewe tylne. Prawe normalnie miesci się w nadkolu. Dodam że mam kompletnie pusty tył samochodu. Tylko 2 przednie fotele. Czy to normalne? Różnica między prawym tylnym a lewym tylnym w wystawaniu z nadkola to tak z 3 cm...
Wszystkie felgi to standardowe alufelgi Pajero.

Tak na szybko widzę trzy możliwości:
    - masz felgę z innym ET
    - przeoczyłeś dystans
    - masz przekoszone zawieszenie lub most

Pierwsze dwa przypadki w zasadzie można wykluczyć, bo pisałeś o standardowych felgach i nie pisałeś o dystansach.
W trzecim przypadku autko jechało by nieco bokiem - do zauważenia przez zewnętrznego obserwatora albo po śladach opon.
Nic więcej mi teraz nie przychodzi do głowy.
Sprawdź tuleje metalowo-gumowe przy przednim mocowaniu tylnych wahaczy.

Taki Tam - 24-07-2021, 22:20

Dzięki za odpowiedź, geometria została zrobiona 3 dni temu i wszystko było cacy. Spojrzę na tuleje.