Pajero IV - Utrata mocy podczas jazdy
Benzo - 09-10-2021, 21:31 Temat postu: Utrata mocy podczas jazdy Witam,
może coś doradzicie.. zdarzyło mi się już kilka razy że przy jednostajnej spokojnej jeździe auto nagle traci moc. .. reakcji na gaz brak, zapala się check i kontrolka ASC OFF również zaczyna lekko telepać motorem. Po zatrzymaniu i zgaszeniu silnika odczekaniu 30 sekund pali i jeździ miesiąc bez problemu...po czym znów to samo. Gdzie szukać ?
apg2312 - 09-10-2021, 22:57
Zacznij od sprawdzenia błędu CE.
Benzo - 10-10-2021, 11:09
Możesz napisać coś więcej?
Bizi78 - 10-10-2021, 11:29
A co tu pisać, trzeba podjechać na komputer i sprawdzić jakie błędy zapisał sterownik.
To nakieruje na problem.
Benzo - 28-10-2021, 15:43
Auto po diagnostyce błędów brak. nie zapala się nawet check ani wspomniana kontrolka asc. Problem dalej istnieje czasami podczas jazdy nie chce się wkręcać powyzej 2500 obrotow. Jakby się dławikl.
apg2312 - 28-10-2021, 17:15
Pajero IV, czyli produkcja od 2006 roku.
Benzo napisał/a: | Auto po diagnostyce błędów brak |
Szczerze ?? To nie za bardzo jest możliwe, chyba, że ktoś wykasował błędy. Sam pisałeś, że
Benzo napisał/a: | zapala się check i kontrolka ASC OFF |
a wtedy błędy powinny zostać zapisane w pamięci.
No ale co producent auta, to ma to inaczej rozwiązane, więc nie będę się upierał, że mam rację.
Benzo - 28-10-2021, 18:51
Zgadza się byłem w trasie więc skasowałem swoim prostym testerem aby móc dalej kontynuować jazdę. Aktualnie jak się przytrafi że nie ma.mocy i nie wchodzi na obroty nie ma już żadnych błędów.po zgaszenieu i 5 minutach postoju wszystko wraca do normy mogę dalej jeździć. Byłem dziś na profesjonalnej diagnostyce z pomiarami chyba wszystkiego co możliwe brak uwag.
msokol - 28-10-2021, 19:22
hmm. no, ale skoro kasowałeś, to COŚ skasowałeś. Nie zapisałeś kodu błędu? Program, którym to robiłeś nie ma historii?
KujawiakKuba - 02-11-2021, 17:05
msokol napisał/a: | hmm. no, ale skoro kasowałeś, to COŚ skasowałeś. Nie zapisałeś kodu błędu? Program, którym to robiłeś nie ma historii? |
Problem tkwi w egr. Zawór się zacina, miałem to samo. Wymiana albo usunięcie egr i dpf. Twój wybor
Benzo - 02-11-2021, 20:43
Dzięki za sugestie. EGR wyjęty razem z flansza przepustnicy wyczyszczone, mechanicznie działa. Auto było pod kompem i podczas testów z podpiętym kompem nie wykazywolo żądnych bledow. Najgorsze jest to że to usterka pojawia się totalnie losowo....i brak błędów. Możesz napisać coś więcej jak to u ciebie wyglądało. ? Aktualnie stoi u mechanika szukają...
zbyszekm2 - 09-11-2021, 10:35
Benzo napisał/a: | Dzięki za sugestie. EGR wyjęty razem z flansza przepustnicy wyczyszczone, mechanicznie działa. Auto było pod kompem i podczas testów z podpiętym kompem nie wykazywolo żądnych bledow. Najgorsze jest to że to usterka pojawia się totalnie losowo....i brak błędów. Możesz napisać coś więcej jak to u ciebie wyglądało. ? Aktualnie stoi u mechanika szukają... |
EGR jest sprawny? Jak to sprawdziłeś? EGR śrebio wytrzymuje 150-200 tyś i jest do wymiany czy tak czy siak.
Wymień i zobaczysz czy minęło
On może być mechanicznie sprawny ale elektrycznie już nie.
apg2312 - 09-11-2021, 11:58
zbyszekm2 napisał/a: | On może być mechanicznie sprawny ale elektrycznie już nie |
Wtedy powinien zaświecić się CE
Azz - 10-11-2021, 10:58
Pod osłoną silnika po lewej stronie masz zawór podciśnieniowy turbo. Wykręć go, przedmuchaj, psiknij do środka silikon sprayu i sprawdź czy będzie wchodził w awarię nadal.
Benzo - 11-11-2021, 13:04
@zbyszekm2 EGR był sprawdzany pod komputerem, dynamicznie wszystko pięknie się otwiera i zamyka.
Kilka dni temu już z braku koncepcji zajrzałem jeszcze do turbo w okolice zawóru podciśnienia dokładnie tam gdzie pisze Azz - Przeczyszczone, przedmuchane, posmarowane i od kilku dni jest spokój więc być może to było właśnie to że się losowo przycinał i takie były efekty. Jeżdżę obserwuję zobaczymy czy pomogło.
|
|
|