Space Star Techniczne - Problem ze skrzynią biegów 1,9 75kW
Lymok - 01-11-2021, 21:09 Temat postu: Problem ze skrzynią biegów 1,9 75kW Witam wszystkich, nie znalazłem podobnego tematu na forum ... Problem ze wstecznym w Mitsubishi Space Star 2004r. 1,9 DiD 75kW Family. Po wrzuceniu wstecznego jest zgrzyt na początku raz na jakiś czas, teraz wsteczny wejdzie raz na jakiś czas, a tak to tylko mieli zębatki. Mechanik stwierdził że nie ma regulacji na linkach tylko prawdopodobnie wyrobiła się zębatka w skrzyni od wstecznego. Pytanie czy to prawda, może miał ktoś podobny przypadek? Jeśli prawda to drugie pytanie, kupując używkę skrzynię, musi być idealnie od tego samego silnika czy może być od mocniejszego, były chyba 1,9 115km, mój ma 102 jak dobrze kojarzę. Pozdrawiam.
Krzyzak - 02-11-2021, 08:48
To francuski silnik i skrzynia, od renówki - prędzej tam znajdziesz pomoc w temacie. Pocieszające jest, że to poszerza krąg poszukiwań i taką skrzynkę kupisz w miarę tanio, bo podaż spora. Kwestia czy będzie w lepszym stanie...
Lymok - 02-11-2021, 15:45
Wiem że to francuski silnik ale często jest tak że skrzynia i półosie mogą się różnić dlatego pytam na forum Mitsubishi. Miałem tak właśnie z Focusem ST Mk2, silnik siedział tam od Volvo, ale skrzynia od Volvo nie pasowała.
Krzyzak - 03-11-2021, 10:11
spróbuj starej metody - wbijaj wsteczny przez 4-kę - czyli najpierw bieg 4 a potem wsteczny
co do pasowania skrzyni - tu nie pomogę, ale skoro do 1.6b wsadzali ten francuski syf, to nie sądzę by do diesla wsadzali skrzynie Mitsu
najlepsza opcja - zdjąć, rozłożyć, zobaczyć jak to w środku wygląda, czy mechanik ma rację...
Hugo - 04-11-2021, 16:55
W 1,9 DID też jest francuska skrzynia biegów, niestety nie wiem czy z renówki pasuje.
|
|
|