To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] Nie działające wycieraczki

PrzemKrk - 12-01-2022, 16:25
Temat postu: [II 2.0 DID] Nie działające wycieraczki
Witam,mam problem z wycieraczkami, przestały działac. Sprawdziłem mechanizm i był zatarty ,rozruszałem go i sprawdziłem silniczek na krótko i pracuje. Po podłaczeniu kostki brak reakcji.
gdy rusze manetką do góry to słychać przekaźnik (ale nie moge go zlokalizować) dam raz na dół przekaźnika nie słychać , dopiero na ostatniej pozycji go słychac. Czy to przekażnik nie puszcza napiecia dalej? Jak słychać przekaznik to manetka chyba dobra? Czy sie moge mylić? z góry dziekuje za zainteresowanie

kajos - 12-01-2022, 18:56

na poczatek przygotuj VIN i zadzwon do ASO
byl darmowe akcje naprawy silnika wycieraczek bo byly felerne

na priv podaj mi meila to przesle schematy elektryczne i po nich moze dojdziesz do usterki :wink:

PrzemKrk - 12-01-2022, 19:12

mail poleciał na pw. Dzieki :)
Bizi78 - 12-01-2022, 19:49

Skoro stanął mechanizm to pewnie wywaliło bezpiecznik w kabinie :wink: .
PrzemKrk - 12-01-2022, 19:53

Eno bez jaj sprawdziłem i jest ok :D ,nawet jak go wyciagne to nie słychać przekaznika. Manetka tez raczej sprawna,bo podłaczeniu kompa widzi zmiane połozenia gdy nią przełączam. Wyciągłem całą skrzynke bezpieczników i tam jest cały bsi i przekazniki między innymi do wycieraczek. Coś mi sie wydaje ze tam cos poszło...
Bizi78 - 12-01-2022, 20:08

O bezpieczniku nic nie napisałeś :P .
Przekaźniki są prawdopodobnie w ETACS-ie.

PrzemKrk - 12-01-2022, 20:27

Bizi78 napisał/a:
O bezpieczniku nic nie napisałeś :P .
Przekaźniki są prawdopodobnie w ETACS-ie.

Szkoda ,ze u mnie go chyba nie ma... Zamiast tego wszystko jest w skrzynce bezpieczników :P

Bizi78 - 12-01-2022, 20:49

PrzemKrk napisał/a:
Szkoda ,ze u mnie go chyba nie ma... Zamiast tego wszystko jest w skrzynce bezpieczników

To właśnie miałem na myśli :wink: .
Nad bezpiecznikiem 30A od wycieraczek jest kostka, z której wychodzi sterowanie na wycieraczki, trzeba by było tam posprawdzać napięcia czy wychodzą.
Ale to chyba robota dla porządnego elektryka samochodowego.
A błędów zapisanych żadnych czasem nie ma :?:
Ewentualnie skontaktuj się z naszym specjalistą od spraw beznadziejnych tokyo 8) .

ndt - 11-03-2023, 12:47

Witam,

Czy możę ktoś podesłać schematy elektryczne?

z góry dziękuję :)

Bizi78 - 11-03-2023, 14:32

http://mmc-manuals.ru/man...12/index_M1.htm