Space Star Techniczne - [MSS DID] SILNIK
zdave - 24-03-2022, 22:08 Temat postu: [MSS DID] SILNIK Posiadam Miśka z 2005r od początku tzn od jakichś 2 msc nie działały żarówki od kierunkowskazu, akumulatora, check engine, wreszcie się dobrałem do zegarów, wymieniłem spalone żarówki a co ciekawe żarówka od checka po prostu była wysunięta, podejrzewam że celowo przez poprzedniego właściciela, ponieważ okazało się że jest sprawna i niestety świeci cały czas postanowiłem zakupić moduł do odczytu błędów no i są 3 - P0380, P0403, P487 czytałem dużo na forum o błędach P0403 i P0487,w programie car scanner jest informacje że jazda z błędami jest od 12k km byłem w serwisie Volvo ale nie mogli się wpiąć swoimi komputerami aby sprawdzić czy EGR jest zamknięty, ale pomijając ten problem, ponieważ niebawem zaprzyjaźniony mechanik sprawdzi EGRa, nie znalazłem tematu związanego ze świecami żarowymi którego dotyczy P0380, od czego powinienem zacząć aby samemu sprawdzić, nie mam pojęcia gdzie znajdują się te świece, niestety nie znalazłem książki serwisowej po polsku a szukałem sporo, jedynie po angielsku. Pomożecie
Bizi78 - 25-03-2022, 00:05
zdave napisał/a: | nie mam pojęcia gdzie znajdują się te świece |
Koło wtrysków.
Możesz sprawdzić bez wykręcania ich rezystancję, powinna wynosić 0,6Ω.
Z wykręcaniem bym się wstrzymał bo możesz narobić sobie kłopotów.
zdave - 28-04-2022, 23:16
Dziękuję za odpowiedź, niestety nie dostałem info na mail że jest odpowiedź i wcześniej użytkownik innego miśka sprawdził mi świece i wszystkie 4 spalone Pozdrawiam Kolegę.
dark57 - 04-08-2022, 07:17
Cześć ja u siebie mam wszystkie świece niesprawne , mierzyłem kiedys multimetrem , nie wymieniam bo auto chodzi i zapala normalnie tzn bez najmniejszego problemu a np. tez po zakupie swego czasu Volvo 2.0 HDi , podpiolem pod komputer tak profilaktycznie , pokazał spalone świece żarowe ,faktycznie większość była spalona na miernik , wymieniłem choć auto zapalało normalnie, , i co i nic to nie zmieniło , wg mnie- mojego doświadczenia , w sprawnym silniku dCi/did czy HDi świece żarowe mogą być spalone a auto będzie zapalać prawidłowo niezależnie czy mróz czy upał , w space starDiD nie miałem żadnego problemy z zapaleniem auta w największe mrozy przy spalonych świecach
[ Dodano: 04-08-2022, 07:21 ]
W 1.9 did dostęp do świec jest bardzo dobry , w porównaniu do 2.0 HDi gdzie trzeba się nagimnastykowc bo świece są z tyłu i ich nie widać wogole a miejsca tam bardzo mało na manewrowanie kluczami , niemniej jednak i tu i tam jest ryzyko urwania świecy przy odkręcaniu i wtedy będzie problem
|
|
|