To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Zmiekczacz wody

sampler - 13-04-2022, 09:44
Temat postu: Zmiekczacz wody
Cześć,

Chciałem się podpytać na co zwracać uwagę przy doborze zmiękczacza.
Miejsca do zabudowy mam sporo ponieważ przyłącze wody mam w piwnicy w pralni także można założyć duże źródło.
Znalazłem coś takiego w linku poniżej, producent Hydro Plus. Z tego co wiem ważne aby sterownik miał wewnętrzne podtrzymanie pamięci przy zaniku napięcia w sieci. Dzisiaj zrobię badanie twardości wody metodą kropelkową. Średnie zużycie wody w miesiącu to ok. 12-14 m3.

https://allegro.pl/oferta/duzy-zmiekczacz-wody-hydro-plus-50-monosferyczny-7359719146

Krzyzak - 13-04-2022, 11:41

Nawet nie wiedziałem, że są tak wielkie urządzenia - generalnie tam nie jest to wprost napisane i tego nie wiem, ale filtry wapniowe zamieniają coś na coś, najczęściej wapń na sód, który bynajmniej dla człowieka obojętny nie jest. Więc do picia to średnio się ta woda potem nadaje. Ogólnie nie powinno się pić filtrowanej wody, bo ta czyści organizm, usuwa mikroelementy i trzeba je potem dostarczyć. Najlepiej właśnie zrobić to pijąc wodę - tylko co dostarczysz jak masz niemal destylat?
Jeśli celem jest pozbycie się kamienia kotłowego, to jak najbardziej OK, ale wg mnie warto mieć chociaż 1 źródło w kuchnie po bypassie - żeby móc pić coś normalnego a nie czyste H2O.

sampler - 13-04-2022, 20:25

W teście kropelkowym wyszła twardość wody 26 dH. A zatem źródło 50l pozwoli na ok 6,5 m3 do regeneracji. Czyli na miesiąc powinny wyjść 2 regeneracje.
Z racji, że mam instalacje wodną w miedzi nie mogę zejść z twardością do 0 lecz do 3-4 dH. Taki też jest wymóg minimalny dla wody pitnej. Temat wody do picia mam też częściowo rozwiązany przez fakt, że pije się wodę kupowaną w butelkach.

Krzyzak - 14-04-2022, 08:57

sampler napisał/a:
pije się wodę kupowaną w butelkach
u mnie było podobnie, ale ona niewiele różni się od kranówki, szkoda przepłacać
teraz jedyne co robię, to wieczorem przegotowuję cały czajnik i wlewam do dzbanka - na rano jest litr dobrej wody, bez ew bakterii (jak to czasem się zdarza, że są np. bakterie kałowe)
ja mam tylko zwykły 10" filtr na wejściu - kiedyś kupowałem wkłady FCCST, ale zgłębiając wiedzę - one filtrują powoli, do 2m3, więc przepływowo się nie sprawdzą - teraz kupuję tanie filtry, które usuwają drobnicę, piasek itp.

Owczar - 15-07-2022, 13:19

Mam podobny zmiękczacz do wody, ale taki custom.
- głowica Clack CK (menu PL, kolorowy ekran, z funkcją obliczania rezerwy wody na kolejny dzień)
- głowica z przyłączami 1", regeneracją downflow (współprądową), z bypassem i mixingiem
- zbiornik 10x35" Canature z dystrybutorem wewnętrznym
- złoże Lewatit S1567 (monosferyczne) - 30 litrów
- zewnętrzny zbiornik solanki (pojemność ~70 litrów)

U mnie instalacja PP i zmiękczam ją do zera. Rzeczywiście zamienia jony wapnia na jony sodu czy jakoś tak. Problem z osadem z kamienia na płytkach, bateriał itd przestał istnieć.
W zmywarce już nie sypię soli i nie używam nabłyszczacza.

Co do picia wody destylowanej - tutaj bardziej szkodzi PH. Ale woda z odwróconej osmozy już tak nie działa. Zanim założyłem filtr RO do wody pitnej sporo czytałem i rozmawiałem ze znajomym lekarzem. Trochę nam te reklamy natłukły że w wodzie muszą być składniki mineralne. Podobno przyswajalność minerałów z wody jest znikoma. Większośc dostarczamy w pokarmie.
Mam mineralizator dodatkowo i jonizator za filtrem RO, tak dla spokojności :)

Woda z wodociągów jest ok, ale płynie rurami, często są jakieś awarie. Ja się przemóc nie mogę...

Krzyzak - 16-07-2022, 23:12

Jak zwykle... my tu piszemy o drobnicy i wtedy wchodzi ON - cały na biało... i zmiata z planszy resztę, bo ma jakieś systemy, których skrótów nie rozumiem :D
I to nie Siara czy Wąski jest debeściak...

Owczar - 17-07-2022, 16:03

Haha :)

Ten zmiękczacz kupiłem już złożony, od gościa który o uzdatnianiu wody mógłby gadać godzinami ;) wsypuję sól co jakiś czas, a on działa bezobsługowo praktycznie. Tej wody używam też do myjki. Armatura w domu nie zachodzi kamieniem, wężownica w zbiorniku CWU też czysciutka :)

Co do filtra odwróconej osmozy (RO), to właśnie chcieliśmy przestać kupować butelki. Tego plastiku tyle się produkuje, a my zuzywalismy tej wody ogromne ilości. Teraz na tej całkowicie jałowej wodzie gotujemy, pijemy itd. Kawa czy herbata smakują zdecydowanie lepiej - mimo że Warszawa ma jedną z najlepszych oczyszczalni w Polsce.

Roza787 - 29-08-2022, 19:38

Zainteresowaliście mnie tematem, musze o tym więcej poczytać, żeby ograniczyć trochę produkcję plastików
Owczar - 29-08-2022, 20:36

Do picia wody z kranu najlepiej odwrócona osmoza. Woda ze zmiekczacza nie jest oczyszczona. Aczkolwiek przed nim warto dać filtr wstępny - ja mam Big blue węglowy.
Marcino - 30-08-2022, 09:18

Ja mam Cosmo water home 22. Działa super. Braki pradu nie przeszkadzja bo nic nie muisze w nim od nowa programować. Przed nim mam filtr snzurkowu a ileś tam micronów. Zapomniałem co to jest kamien w wodzie, ale też nie ustawiłem na absolutne zero.
Pijemy kranówkę od prawie roku filtrujac dzbankiem, a ja nawet prosto z kranu.

https://cosmowater.pl/urzadzenia/produkty/cosmowater-home-22/