Galant - Ogólne - Stukanie w zawieszeniu
luki20122 - 01-06-2022, 07:05 Temat postu: Stukanie w zawieszeniu Witam serdecznie. Mam takie pytanko, ponieważ zaczeło mi cos stukac na nierownosciach wiec pojechalem na stacje diagnostyczną i okazalo sie ze sworzen na prawym bananie jest wywalony. I zauwazylem ze jak jade powyzej 100km/ to wystepuje takie dziwne pukanie rytmiczne. Moze to byc objawem wlasnie wywalonego sworznia na tym wahaczu ?
Hugo - 01-06-2022, 11:19
Wymień ten wahacz skoro już zużyty i się przekonasz. Na 99% to rytmiczne stukanie też jest tym sworzniem spowodowane.
Marcino - 02-06-2022, 11:58
luki20122 napisał/a: | Moze to byc objawem wlasnie wywalonego sworznia na tym wahaczu ? |
Moze. Ale skoro wiesz ze to sworzeń i wahacz do wymiany to sie nie ma co pytać.
luki20122 - 02-06-2022, 12:23
Poprostu chodzilo mi o to czy on moze dawac takie objawy, czy mam szukac jakiejś innej lrzyczyny stukania przy predkości. Bez spiny
Marcino - 02-06-2022, 14:45
Wymień, sprawdź i wtedy weryfikuj. Ja nie lubię druciarstwa. Jak sworzeń padnięty to wiadomo wahacz do wymiany. Banan jeszcze to toleruje, ale proste lubią sie wypinać na sworzniu i wtedy jest większy klops.
mohinder - 02-06-2022, 19:52
Jak najszybciej wymień. Doświadczyłem wypadniętego sworznia z prostego. Na szczęscie przy niskiej prędkości. W dodze powrotnej ze zlotu w Krakwie żeby śmieszniej.
Niestety ta konstrukcja jest bardzo źle zaprojektowana. Niestety powtórzyła się w innych samochodach ale po kilku wypadkach producenci odwrócili ten sworzeń do góry nogami i nie ma opcji, żeby wypadł. Mówie cały czaso prostym. Banan jest równiez ważny i nie zwlekaj ani chwili.
luki20122 - 02-06-2022, 22:09
Wahacz wymieniony, zbierznosc ustawiona i cisza w aucie. Ale jak wracalem z warsztatu to strzelił mi przewód hamulcowy nie daleko tylnego prawego koła. W jakims dobrym warsztacie dorobią ten ugnity kawalek ? Czy odrazu niech dognie na calej dlugosci ten przewód i w calosci wymienic ?
mohinder - 02-06-2022, 23:53
Też z doświadczenia co prawda nie w Mitsubishi ale w Oplu Ci powiem. Skoro ten przewód strzelił z przegnicia to nawet się nie zastanawiaj tylko wymieniaj wszystkie. I nie patrz na koszty, w końcu to układ hamulcowy. Jeżeli silnik Ci nawali to nie pojedziesz ale jeśli nawali Ci układ hamulcowy to możesz pojechać za daleko.
Krzyzak - 03-06-2022, 07:33
luki20122 napisał/a: | strzelił mi przewód hamulcowy nie daleko tylnego prawego koła | norma, gnije tam okrutnie - trzeba założyć miedziane, najlepiej od pompy ABS pociągnąć, 10m przewodu wystarczy na obie strony
Marcino - 03-06-2022, 09:11
luki20122 napisał/a: | Czy odrazu niech dognie na calej dlugosci ten przewód i w calosci wymienic ? |
Tak, trzeba wyminić całe aż do samego przodu najlepiej i spokoj.
|
|
|