Eclipse Cross Techniczne - Kloczki przód - wymiana i problem z przegrzanymi tarczami.
junki - 12-07-2022, 14:18 Temat postu: Kloczki przód - wymiana i problem z przegrzanymi tarczami. ...jest w ASO, dzwonią i gadają że klocki przód do wymiany, ok ale mówią że tarcze przegrzane. Dzwonię i pytam jak to możliwe, bo nie jeżdżę dynamicznie a serwisant gada że jedno mocne dochamowanie może przegrzać tarcze. Więc [edit] co to za tarcze ?! ktoś miał też taki problem.
Druga kwestia wymiana klocków 600zł dużo nie dużo, klocki brembo 200zł za 400zł to se mogę robić pół dnia i wymienić sam tylko czy ktoś z was wie czy tam jest jakaś elektronika przy przednich tarczach której trzeba "powiedzieć" (zaprogramować) że tarcze nowe ?
pitt63 - 12-07-2022, 17:50
No nie zła inflacja. 600 PLN za wymianę klocków!? A gdzie jeszcze tarcze pewnie za tysiaka? Zabierz stamtąd samochód. Nie wiem jak jest dokładnie w eclipsie ale w asx nie ma żadnej elektroniki i nawet czujnik zużycia klocków jest akustyczny czyli mechaniczny. Wymiana tarcz i klocków tym bardziej z przodu to prosta sprawa i jeśli sam jesteś w stanie to zrobić to zamkniesz się w kwocie 600 zł na dobrych częściach.
junki - 12-07-2022, 18:54
Jak nie ma elektroniki to nie ma problemu. Tylko te tarcze zadwozdka, to mój kolejny samochód i żaden nie miał przegrzanych a przebiegi miały od 100 do 360 tysięcy i tyralem je bardziej niż miska więc mocno dziwne.
pitt63 - 12-07-2022, 19:44
Pewne jest, że na gwarancji tego nie zrobią. To są części eksploatacyjne. A tak z ciekawości, jaki masz przebieg?
junki - 13-07-2022, 11:21
zbliża się 50k
W@sio - 13-07-2022, 12:32
to i tak sporo jak na seryjne tarcze w tym badziewnym aucie. Generalnie Mitsubishi z hamulcami jest na bakier i normą jest wichrowanie przednich tarcz, niezależnie od ich producenta. Polecam również skontrolować stan tylnych hamulców - mają ogromny wpływ na hamowanie całego auta i obciążenie przodu
Krzyzak - 14-07-2022, 08:42
W@sio napisał/a: | Mitsubishi z hamulcami jest na bakier | prawda, do tej pory się nie nauczyli... biorąc pod uwagę, że na rynku jest mnóstwo lepszych rozwiązań a oni dalej brną w jakieś spowalniacze, to chyba jednak celowe...
a tu cytat z Wiki:
Cytat: | W wyniku „jednego z największych skandali korporacyjnych w japońskiej historii”[30][31], Mitsubishi Motors dwukrotnie zmuszone było przyznać się do systematycznego ukrywania wad produkcyjnych swoich pojazdów. W 2000 roku po raz pierwszy nagłośniono informację o czterech takich usterkach, ale w 2004 roku firma przyznała, że od 1997 roku takich przypadków było jeszcze 26, w tym m.in. wadliwe układy hamulcowe(...) |
junki - 14-07-2022, 10:47
a dajcie spokój, hamulców nie zrobiłem w ASO klocki brembo kupiłem za 180zł, oni z wymianą chcieli 600zł.
po 3 razie zgłaszania problemów z czujnikami parkingowymi, przez tel. "jak się czasem aktywuje w korku, to normalne działanie" zapytałem czy to oficjalne stanowisko ASO, poprosiłem o to na piśmie, dostałem na piśmie że działają prawidłowo nic że w korku mogą się aktywować...
tutaj jak działają "prawidłowo"
https://www.youtube.com/watch?v=s7neV2ywKGM
No śmiech
[ Added: 14-07-2022, 10:35 ]
Krzyzak napisał/a: | W@sio napisał/a: | Mitsubishi z hamulcami jest na bakier | prawda, do tej pory się nie nauczyli... biorąc pod uwagę, że na rynku jest mnóstwo lepszych rozwiązań a oni dalej brną w jakieś spowalniacze, to chyba jednak celowe...
a tu cytat z Wiki:
Cytat: | W wyniku „jednego z największych skandali korporacyjnych w japońskiej historii”[30][31], Mitsubishi Motors dwukrotnie zmuszone było przyznać się do systematycznego ukrywania wad produkcyjnych swoich pojazdów. W 2000 roku po raz pierwszy nagłośniono informację o czterech takich usterkach, ale w 2004 roku firma przyznała, że od 1997 roku takich przypadków było jeszcze 26, w tym m.in. wadliwe układy hamulcowe(...) |
|
Możesz podać linka do wiki bo nie potrafię tego znaleźć a będę smarował pismo do mitshubishi polska
tościk - 14-07-2022, 11:50
junki napisał/a: | Możesz podać linka do wiki bo nie potrafię tego znaleźć a będę smarował pismo do mitshubishi polska |
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_Motors#Ukrywanie_wad_fabrycznych_pojazd%C3%B3w
a jakby się źle otwierało, w sensie w złym miejscu artykułu, to podjedź na górę do spisu treści i punkt 4.2.
Michauek22 - 14-07-2022, 18:19
junki napisał/a: | będę smarował pismo do mitshubishi polska |
a smaruj sobie, masz do tego pełne prawo, tylko wiesz co to da
junki - 15-07-2022, 15:06
Michauek22 napisał/a: | junki napisał/a: | będę smarował pismo do mitshubishi polska |
a smaruj sobie, masz do tego pełne prawo, tylko wiesz co to da |
Wiem, tylko że jak na mnie plują to nie mówię że deszcz pada i nic nie robię.
|
|
|