To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[04-13]Colt CZx - Falujące obroty i problem z klimatyzacja

colt2008 - 19-07-2022, 21:49
Temat postu: Falujące obroty i problem z klimatyzacja
Wijtacie, jestem nowy na forum i chciałbym uzyskać pomocy co do japończyka mojej kobiety.
Mianowicie, colt 2008 1.1 benzyna ma problem, objawy to faluje na obrotach przy dojeżdżaniu do skrzyżowania i ruszania. Myślałem może że to problem z silniczkiem krokowym, a może sugerujecie coś innego? Dodatkowo po wyłączeniu klimy falowanie się zmniejsza i pracuje delikatnie ładniej. Dziś dodatkowo zapaliła się kontrolka płynu podczas jazdy przez osiedle, klima zaczęła grzać zamiast chłodzić, więc spojrzałem płyn jest i wszystko okej, ale wentylator nie pracuje. Moja myśl to nie działający wentylator, jego bezpiecznik, przekaźnik lub jakiś czujnik, przez który klima i silnik ma ciężko i przestaje chłodzić i wywala kontrolkę. Wysokie temperatury na dworze i stąd ten problem, bo podczas jazdy jest okej.
Teraz moje pytania, jak dostać się do bezpiecznika wentylatora który przysłania deska po zdjęciu klapy pod nogami?
Co zrobić z tymi falującymi obrotami, które spadają do ok 600, później powyżej 1000 aż normują się w okolicach 800 obrotów?
Czy kablem z vaga kkl i jakiś programem coś odczytam? Jeśli piszę trochę chaotycznie, to przepraszam. Pierwszy raz mam styczność z mitsubishi i liczę na jakąś pomoc z Waszej strony.

Zdjęcie bezpieczników i link do filmu z obrotami
Film YouTube

Zdjęcie bezpieczniki

LukasiusPomorze - 15-09-2022, 13:20

Jeśli uporałeś się z usterką to proszę podziel się z forumowiczami, a na pewno ktoś w przyszłości skorzysta.

Jeśli nadal walczysz to przepustnica wydaje się być dobrym kierunkiem.
Jeśli to nie pomorze to warto także sprawdzić cewki, świece i kompresję.
Czy w tym silniku montowano zawór EGR ? Jesli tak to od czasu do czasu warto go przeczyścić.

Pamiętaj że czyszczenie przepustnicy robimy na odłączonym akumulatorze.

W moim lancerze za falujące obroty odpowiadały czujniki położenia wału korbowego i rozrządu.