To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[04-13]Colt CZx - [Z32A 1.1] Brak reakcji na gaz. Check engine

Yaku150 - 20-09-2022, 21:57
Temat postu: [Z32A 1.1] Brak reakcji na gaz. Check engine
Witam.

Posiadam colta z 2006 r, silnik benzyna 1,1.

Czasami po odpaleniu silnika świeci check engine i nie da się dodać gazu. Wyskakuje błąd ściągnięty przez obd, throttle pedal position. Kasowanie błędu nic nie daje, trzeba odłączyć ECU spod napięcia.

https://www.troublecodes....22/?from=Torque
Ale też błędy p1961 coś od układ napędowy.

Kupiłem używkę pedału gazu, i problem zniknął na tydzień. Dziś zdarzyło się znowu, i teraz kwestia czy można sprawdzić coś jeszcze ? Czyścić przepustnice? Wymieniać czujnik położenia przepustnicy? Może ktoś z was się spotkał z czymś podobnym ?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Krzyzak - 21-09-2022, 07:55

A może lepiej wymienić czujnik położenia pedału gazu na nowy? Używany to już miałeś, zepsuł się, może ten drugi też się zepsuł?
Yaku150 - 21-09-2022, 08:08

A czy da się kupić sam czujnik? Ciężko go odnaleźć .. chyba że jest zintegrowany z pedałem?
Bizi78 - 21-09-2022, 10:12

Yaku150 napisał/a:
A czy da się kupić sam czujnik?

Dostępny jest tylko razem z pedałem, nie występuje w katalogu jako osobna część :? .

Zacznij od najtańszego, czyli wyczyścić przepustnicę bo może jest zawalona i stąd problem.
Czujnik na przepustnicy można zmierzyć omomierzem, na 1 i 2 pinie powinna wynosić: Standard value: 0.3 - 100 Ω (at 20°C).

Krzyzak - 22-09-2022, 08:21

obejrzałem w necie i ten czujnik jest rozkręcalny - może wystarczy zajrzeć do środka i będzie widać co jest nie halo?
raczej nic specjalnego poza potencjometrem to tam nie ma... pewnie standardowo jakieś wytarte ścieżki itp, może wystarczy ślizgi lekko przestawić