To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[14-XX]Space Star/Mirage - Space Star nie odpala - co może być przyczyną

paulapaula - 25-11-2022, 14:28
Temat postu: Space Star nie odpala - co może być przyczyną
Hej!

Piszę do Was z prośbą o porady co może być przyczyną nagłej awarii mojego space star. Jest to model z 2015, silnik 1.0 benzyna, wersja totalnie basic.

Oddałam auto do zalakierowania lekkiego zadrapania i już został u mechanika, bo na drugi dzień nie chciał odpalić... Tzn. silnik kręci, ale nie chce załapać.

Co zostało sprawdzone:
- diagnostyka - nie pokazuje żadnych błędów na rozrządzie lub silniku
- wymieniony filtr paliwa oraz świece
- olej i filtry były wymieniane w sierpniu tego roku

Mechanik zamówił nową pompę paliwową, gdyż mówi, że obecna może być już za słaba.

Jeśli to jednak nie pompa, czy macie pomysły co jeszcze mogło się stać?
Wcześniej nie miałam żadnych problemów, które by wskazywały na początki jakieś awarii :/

Z góry dzięki za wszystkie rady!

Bizi78 - 26-11-2022, 10:08

Skoro kręci to może immo odcina zasilanie.
Niech mechanik najpierw sprawdzi czy jest iskra i czy dochodzi paliwo a nie wymienia wszystko na koszt klienta.

paulapaula - 26-11-2022, 11:40

Też czytałam już o immo, ale według mnie ta moja wersja nie ma tej opcji, bo to jest totalny basic :( Paliwo zaciąga normalnie
Bizi78 - 26-11-2022, 12:45

Immo jest w kluczyku i możesz nie wiedzieć o istnieniu.
Immo przeważnie odcina zasilanie dlatego trzeba sprawdzić iskrę na świecach.

Juan Rapru - 28-11-2022, 08:46

Bizi78 napisał/a:
Immo jest w kluczyku

I mogła zużyć się w nim bateria.

apg2312 - 28-11-2022, 09:13

Juan Rapru napisał/a:

Co takiego ?? :lol:

Juan Rapru - 01-12-2022, 08:23

apg2312 napisał/a:
Juan Rapru napisał/a:

Co takiego ?? :lol:

Standardowo w kluczyku z immobilizerem jest bateria.

Krzyzak - 01-12-2022, 08:57

Ale bateria jest do pilota a immobiliser działa zupełnie inaczej - napięcie się indukuje, przy stacyjce jest cewka, pole magnetyczne. Sama kostka immo w pilocie jest pasywna.
tomusn - 04-12-2022, 13:22

w kluczyku bez pilota nie ma baterii, a działa ;)
martinkrys - 25-12-2022, 01:24

Może być najzwyczajniej w świecie zalany, jeśli ktoś go w tym warsztacie odpalał na chwilę, a potem zgasił, są ną to nawet biuletyny techniczne. Mi się to zdarzyło w jednym i drugim SS. Rozwiązanie doraźne jest opisane w instrukcji na str 6-17, czyli gaz w podłogę i pokręcić rozrusznikiem. W USA temat był dość mocno drążony i u nich dilerzy zmieniali oprogramowanie ECU
plecho1 - 01-01-2023, 12:07

Przy problemach z immo kontrolka silnika sygnalizowała by błąd a po podpięciu komputera dało by się odczytać odpowiedni błąd. Jak nie ma żadnego błędu to najprawdopodobniej jakiś problem z paliwem, najpewniej coś nie tak albo z samą pompą albo z jej zasileniem. Pompa w Miśkach działa dopiero jak kręcisz rozrusznikiem i jak ją wtedy słychać to może i ma już słabą wydajność ale wtedy warto sprawdzić jakie robi ciśnienie na listwie paliwowej.