ASX Techniczne - Rozładowany akumulator
golona3 - 12-12-2022, 16:08 Temat postu: Rozładowany akumulator Witam.
Posiadam ASX 1.8 od jakiegoś czasu radio rozładowuje mi akumulator. W stanie spoczynku pobiera 0.7 A po wyjęciu bezpiecznika od radia spada do 0.2. Radio to Rockford Fosgate które posiada fabrycznie zamontowany soobwofer. Moduł bluetooth został odpięty i dalej nic to nie dało pobór prądu się nie zmniejszył. Czytałem na forum o jakimś dormancy setting w jakimś ukrytym menu które się odblokowuje kodem ale więcej informacji jak się dostać tam to nie wiem.
Mógłby mi ktoś udzielić pomocy bo już nie wiem co robić.
Dzisiaj udało mi się znaleźć przyczynę. Okazało się, że wzmacniacz który jest pod fotelem pasażera nie wyłącza się i pobiera cały czas prąd. Po odpięciu go pobór prądu spadł tyle, że nie ma dźwięku w aucie. Co teraz zrobić żeby wzmacniacz rozłączało po zgaszeniu auta ?
remi - 15-01-2023, 10:47
Wystarczy przekaźnik, który będzie sterowany prądem po stacyjce. Pod przekaźnik podłączasz oryginalny przewód zasilający wzmacniacz, jedną masę i prąd po stacyjce. Po przekręceniu zapłonu przekaźnik zadziała i da prąd na wzmacniacz, po odłączeniu zapłonu przekaźnik rozłączy się i nie da prądu na wzmacniacz.
|
|
|