Outlander II GEN Techniczne - Szuranie i piski z tyłu
Luty.Robert - 17-01-2023, 14:47 Temat postu: Szuranie i piski z tyłu Cześć. Dawno mnie tu nie było. Opiszę problem, który się pojawił. Od 2-3 dni słyszę takie szuranie z tyły połączone z piszczeniem na zakręcie. To piszczenie ma taki metaliczny dźwięk. I teraz pytanie co to. Wydaje mi się że to są tarcze i klocki bo to szuranie ma miejsce w chwili kiedy hamuję. To taka maja diagnoza ale czy to może być też coś innego? Proszę o jakąś poradę przed wyprawą do mechanika. Dzięki.
[ Dodano: 17-01-2023, 20:11 ]
Żadnych pomysłów?
parian - 20-01-2023, 13:48
Mogą to być blaszki od klocków, a może być coś innego. Podjedź na stację diagnostyczną, może coś znajdą.
krzychu - 20-01-2023, 15:37
Jak szura/piszczy na zakrętach to stawiam na bardzo skorodowane tarcze od wewnętrznej strony + zastany wewnętrzny klocek. Widać na podnośniku od razu. Jak się potwierdzi to dokładne czyszczenie jarzma + nowe klocki i tarcza. A potem raz do roku ewentualnie raz na 2 lata proponuję ściągać tłoczek i przeczyścić prowadnice wewnętrznego klocka... Czynność względnie prosta bo to zazwyczaj jedna śrubka do odkręcenie i trochę czyszczenia z syfu.
Luty.Robert - 27-01-2023, 13:05
krzychu napisał/a: | Jak szura/piszczy na zakrętach to stawiam na bardzo skorodowane tarcze od wewnętrznej strony + zastany wewnętrzny klocek. Widać na podnośniku od razu. Jak się potwierdzi to dokładne czyszczenie jarzma + nowe klocki i tarcza. A potem raz do roku ewentualnie raz na 2 lata proponuję ściągać tłoczek i przeczyścić prowadnice wewnętrznego klocka... Czynność względnie prosta bo to zazwyczaj jedna śrubka do odkręcenie i trochę czyszczenia z syfu. |
Mogę potwierdzić, że były to tarcze, klocki i niestety zaciski
|
|
|