Problemy techniczne - Poważne pytanie - numer skrzyni !!!
luk_szc - 30-11-2005, 21:26 Temat postu: Poważne pytanie - numer skrzyni !!! Czy jest możliwość dojść po numerach VIN - silnika itp. jaki jest numer fabryczny skrzyni biegów ( zakładam , że takowy posiada ) ???
piwkotom - 30-11-2005, 22:58
glowy nie dam bo sie nie znam, ale jak szukalem skrzyni do swojego to obdzwanialem "handlarzy skrzyniarzy", zazwyczaj pytali o nr skrzyni. Jak sie pytalem skad go wziac to odpowiedz byla ze trzeba odczytac ze skrzyni, tylko zeby odczytac to trzeba ja zdjac
aha.... na tabliczce znamionowej jest ale tylko rodzaj przekładni
Anonymous - 30-11-2005, 23:04
po vinie możesz sprawdzić tylko czy to ręczna czy automat.
ale tak jak mówił piwkotom, jest model skrzyni nabity na tabliczce większości miśków
pozdrawiam
luk_szc - 30-11-2005, 23:28
No chodzi mi konkretnie czy takie dane są dostępne dla danego auta podczas produkcji tj. dany samochodzik ma skrzynię o numerze ..... a nie jakąś inną .
A chodzi mi konkretnie o to czy mój samochodzik ma nadal tą samą skrzynię co miał po wizycie w servi
ROMEL - 01-12-2005, 07:54
Po numerze VIN można dojśc do rodzaju, modelu itd.... skrzyni, potrzeban jest do tego odpowiednia baza danych, taka baża dysponowac powinno ASO, jeżeli nie w Polsce to na pewno w Niemczech.
Powiem krótko - TEO (gość z ASO Weolbeck) z numeru VIN zamówi wszystko do autka bez ani jednego pytania dodatkowego - dysponuje masakryczna bazą danych - aktualizowana itd... chwalił sie kiedys że żadko które ASO ma ta wersję opr. ale ile w tym pradwy nie mam pojęcia...
Jeszcze NIGDY sie nie pomylił - znaczy sie baza sie nie pomyliła - to wiem z autopsji
POZDRAWIAM
Bartek - 01-12-2005, 07:55
Nie. W Vinie zakodowany masz tylko rodzaj skrzyni czasem z dokladnoscia do rocznika (zazwyczaj misie co roku wprowadzaja jakies udoskonalenia, niestety tyczy to tylko manuali, bo w automatach rzadziej)
ROMEL - 01-12-2005, 09:15
Bartuś - nie wiem co znaczy to "NIE" ale napisałem dokładnie to samo - "RODZAJ SKRZYNI", a jakby była potrzeba zakupu skrzyni w serwisie również są w stanie korzystając z bazy danych takie zamówienie zrealizować z celnością 99.9%
Pozdro
luk_szc - 01-12-2005, 10:00
To zadam to pytanie inaczej :
Czy skrzynia biegów ma swój numer seryjny ( jedyny i niepowtarzalny ) i czy można go jakoś skojarzyć z nr VIN ?
nr silnika + VIN = relacja
nr skrzyni + VIN = ?????
Bartek - 01-12-2005, 10:12
Spox - napisalismy odpowiedzi rownolegle , "nie" odnosi sie do odpowiedzi Luk'a.....
luk - fabryka moze i jest w stanie skojarzyc vin z nr skrzyni, ale np. w Suzuki znajoma miala przechery z przegladem, poniewaz odebrala nowiutkiego Swifta auto z salonu z silnikiem o innym numerze niz na fakturze/w dowodzie/karcie pojazdu
piwkotom - 01-12-2005, 15:07
jesli chodzi o numer (niepowtarzalny skrzyni) to na pewno (wedlug handlarzy) jest na skrzyni, tylko w takim miejscu ze nie sprawdzisz bez jej zdjecia.
Bartek - 01-12-2005, 16:22
piwkotom napisał/a: | jesli chodzi o numer (niepowtarzalny skrzyni) to na pewno (wedlug handlarzy) jest na skrzyni, tylko w takim miejscu ze nie sprawdzisz bez jej zdjecia. |
Bullshit. Numer skrzyni jest wybity na kielichu sprzegla pomiedzy 2 gornymi srubami mocujacymi do bloku oraz 10 cm dalej jest naklejka z kodem kreskowym i nr w wersji czytelnej dla czlowieka
luk_szc - 01-12-2005, 16:24
Już się wszystko wyjaśniło - dzięki.
piwkotom - 01-12-2005, 17:02
Bartek napisał/a: | piwkotom napisał/a: | jesli chodzi o numer (niepowtarzalny skrzyni) to na pewno (wedlug handlarzy) jest na skrzyni, tylko w takim miejscu ze nie sprawdzisz bez jej zdjecia. |
Bullshit. Numer skrzyni jest wybity na kielichu sprzegla pomiedzy 2 gornymi srubami mocujacymi do bloku oraz 10 cm dalej jest naklejka z kodem kreskowym i nr w wersji czytelnej dla czlowieka |
Trzeba bylo tak od razu a cala dyskusja bylaby zbedna.
Bartek - 01-12-2005, 17:05
Ten nr nie jest w zaden sposob zwiazany z VINem, a fabrykom zdarza sie zamienic silniki numerami, wiec nie liczylbym na posiadane bazy danych nr skrzyn wzgledem nawet nr silnika.....
PS. A co sie wyjasnilo?
piwkotom - 01-12-2005, 17:16
EDIT: nie wie why ale post jest 2 razy??!! mniejsza, thx za zdjecia, tylko nie mow ze specjalnie poszedles je zrobic??!!!
|
|
|