ASX Techniczne - Śruba tarczy hamulcowej
Przemek87dk - 10-04-2023, 13:14 Temat postu: Śruba tarczy hamulcowej Witam forumowiczów. Zauważyłem w swoim miśku że nie mam śruby która jest przykręcona do tarczy razem z piastą. Czy ta śrubka ma tam być czy też można bez ?
pitt63 - 10-04-2023, 17:31
Ma być.
Przemek87dk - 11-04-2023, 16:17
Nie wiem dokladkie jaka ta śruba ma być rozmiar itp. Czy ktoś mógłby mi pomóc z znalezieniem odpowiedniej? Z góry dziękuję za pomoc
krzychu - 11-04-2023, 17:32
Moim zdaniem może nie być. Ona jest tylko fabrycznie. Poprawne zamontowanie tarczy odbywa się przez dopasowanie jej do piasty przez mierzenie bicia w każdym możliwym położeniu. A miejsce gdzie pasuje tarcza z piastą na śrubę jest jedno. Część tarcz nie ma też tego otworu.
mohinder - 11-04-2023, 21:36
Nie wiem czy dobrze rozumiem o którą śrubkę chodzi ale jesli o taką zdaje się 8mm pomiędzy głównymi śrubami trzymającymi koło to moze jej nie być. to jest śrubka która pomag aprzy ściąganiu tarczy jakby się zapiekła. Wkręcasz śrubkę do oporu i lekko uderzasz w tarczę. Znowu dokręcasz śrubkę i znowu puk w tarczę aż zejdzie. Tak samo jest w przypadku bębnów hamulcowych jesli wystepują.
Przemek87dk - 12-04-2023, 05:47
No to problem z głowy w sumie nic tam nie bije ani lata czyli jest dobrze. Dziękuję za odpowiedzi
pitt63 - 12-04-2023, 08:56
mohinder napisał/a: | Nie wiem czy dobrze rozumiem o którą śrubkę chodzi ale jesli o taką zdaje się 8mm pomiędzy głównymi śrubami trzymającymi koło to moze jej nie być. to jest śrubka która pomag aprzy ściąganiu tarczy jakby się zapiekła. Wkręcasz śrubkę do oporu i lekko uderzasz w tarczę. Znowu dokręcasz śrubkę i znowu puk w tarczę aż zejdzie. Tak samo jest w przypadku bębnów hamulcowych jesli wystepują. |
To nie o tą śrubkę chodzi. Nie pamiętam rozmiaru ale jest to chyba szóstka. Skoro jest fabrycznie to i ma być.
krzychu - 12-04-2023, 09:00
A gdzie ją wkręcisz jak masz taką tarczę:
https://allegro.pl/oferta/tarcze-przod-tuning-mitsubishi-asx-iii-2010-13097783518
?
Wywiertasz sobie?
pitt63 - 12-04-2023, 12:37
Masz rację. Zakładałem u siebie takie tarcze w ubiegłym roku jak i w aucie pewnej zachodniej marki. Mogłem się pomylić i faktycznie te tarcze w ASX nie mają śrub je mocujących. Może jest to podyktowane tym, że w naszych autach mamy szpilki z nakrętkami a nie śruby do kół. Przy okazji sprawdzę jeszcze na starych tarczach bo leżą mi w garażu.
krzychu - 12-04-2023, 12:52
To zawsze występuje w fabrycznych tarczach ponieważ to jest potrzebne na linii produkcyjnej jak samochód jedzie z tarczami ale bez kół. Potem może ich nie być bo po pierwsze powinno się optymalizować ułożenie tarczy względem piasty (więc musiało by być 5 otworów), po drugie czasami tarcza pasuje to różnych marek i przez ten otwór mogły by być potrzebne inne tarcza zamiast jednej.
Miałem taką śrubkę w Lancerze i w Maździe, a w aftermarketach już potem nie było.
|
|
|