To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Bardzo wysokie spalanie TYLKO w mieście

Inkdvl - 25-06-2023, 14:31
Temat postu: Bardzo wysokie spalanie TYLKO w mieście
Hej cześć,
Ostatnimi czasy spalanie w mojej Cari okropnie wzrosło. 1.6 99km, a żre po 15 litrów w mieście. Podejrzewałem sondę lambda, ale po wyjechaniu poza miasto komputer wskazuje mi w porywach do 6 litrów max. W mieście staram się jeździć oszczędnie (chociaż wcześniej potrafiłem go dość mocno katować i palił może z 11-12)

Spotkał się ktoś z podobnym problemem? Wiem, ze możliwości jest mnóstwo, ale chciałbym uniknąć topienia pieniędzy na naprawy, które nie są wymagane.

Pozdrawiam!

Bizi78 - 25-06-2023, 14:53

Wywala jakieś błędy?
Inkdvl - 25-06-2023, 17:12

Bizi78 napisał/a:
Wywala jakieś błędy?

Bezpośrednio na desce nic. Próbowałem jakiś czas temu podłączyć OBD, ale bezskutecznie. Nie próbowałem jeszcze spinać pinów, nie bardzo wiem jak to ugryźć.

Krzyzak - 26-06-2023, 06:02

Sonda nie jest przesadnie droga - ja bym zmienił. Może nie trafisz a może zwróci się już po 1 tankowaniu.
Inkdvl - 26-06-2023, 09:53

Bizi78 napisał/a:
Wywala jakieś błędy?

Po zwarciu pinów mrugają szybko na zmianę ABS i CE.

Bizi78 - 26-06-2023, 10:00

Jak migają jednostajnie to brak błędów.
A to spalanie to jest realne z dystrybutora liczone czy z komputerów pokładowego?

Inkdvl - 26-06-2023, 11:38

Bizi78 napisał/a:
A to spalanie to jest realne z dystrybutora liczone czy z komputerów pokładowego?

Jedno i drugie. Z początku myślałem że może kwestia impulsatora, który niedawno naprawiałem. Niestety tankując te 7 litrów przejeżdżam około 50km. Spalanie wskazuje jakieś 14L czyli się zgadza.|

Wczoraj w trasie bez problemu spalanie 5-6L, co również zgadzało się z ilością zatankowanego paliwa/przejechanej odległości.

Wiadomo, spalanie podczas ciągłego ruszania i zatrzymywania się wzrasta, ale żeby aż tyle?

Bizi78 - 26-06-2023, 11:59

Dobrze by było sprawdzić jak pracuje sonda ale do twojego rocznika to albo komputer w ASO lub kabel vag kkl i program evoscan.
Sondę a raczej jej grzałkę sprawdzisz omomierzem.
Ogólnie dziwne, że spalanie jest różne w zależności od: miasto czy trasa.

Inkdvl - 26-06-2023, 12:10

Bizi78 napisał/a:
Dobrze by było sprawdzić jak pracuje sonda ale do twojego rocznika to albo komputer w ASO lub kabel vag kkl i program evoscan.
Sondę a raczej jej grzałkę sprawdzisz omomierzem.
Ogólnie dziwne, że spalanie jest różne w zależności od: miasto czy trasa.

Kabla poszukam po ludziach, może ktoś akurat będzie miał. Jeśli nie to przymierzę się do zakupu.

Do sprawdzenia sondy potrzebowałbym jakiegoś tutorialu, bo kompletnie nie mam pojęcia jak ją sprawdzić i jakie wartości powinna wypluwać.

Różnice w spalaniu padły też ostatnio w kierunku sprzęgła, bo bardzo wysoko bierze. Planowałem wymianę, ale póki się nie ślizga to na razie sobie odpuściłem całkiem spory wydatek.

Bizi78 - 26-06-2023, 13:04

Napisz na naszym Facebooku, bo sporo ludzi częściej tam zagląda.
Co do sondy to ściągnij z forum manuala i tam masz jak sprawdzić grzałkę.

Krzyzak - 26-06-2023, 14:06

Ja mam nawet gdzieś tester do sondy - podpinany do aku i z igłą do wbicia się w kabelek.
Ale nie uruchamiałem tego ponad 20 lat... od czasu jak mam EvoScan albo mmdc do ALDL