Outlander I GEN Techniczne - Przekładnia kierownicza - maglownica
Rzymianin13 - 04-09-2023, 19:13 Temat postu: Przekładnia kierownicza - maglownica Witam wszystkich.
Nie znalazłem tematu więc założyłem nowy.
Pacjent Outlander 2.4 4WD 2005r
Byłem na trzepakach i wyszło że mam luz na maglownicy więc powoli zabieram się do pracy, będę wdzięczny za wszelkie rady, porady i tipy zwłaszcza z fotkami.
Co do objawów oprócz wykrytego luzu mam jeszcze jeden ale nie jestem pewien czy to z maglownicy czy coś innego. Przy jeździe ze skręconymi kołami w prawo (z kołami w lewo też się zdarza) i wjechaniu w dziurę lub na krawężnik jest dosyć mocne pojedyncze puknięcie z lewej strony, przegub raczej odpada, wahacz i łączniki/gumy stabilizatora nowe, drążki kier też ok.
[ Dodano: 05-09-2023, 17:48 ]
Wózek z maglownicą wyjechał spod outlandera, na tą chwilę dwa przewody do wymiany bo mocno się pocą , luz na drążkach ręcznie nie wyczuwalny nawet prawy drążek przy ustawieniu w poziomie nie opada pod własnym ciężarem, lewy już tak. Dzwoniłem do fachowców i regeneracja od 600 do 800, nowa maglownica z NTY 950 ale chyba nie ma sensu pchać się w koszta na wyrost.
P.S
Na zdjęciu zaznaczone niezbędne narzędzia do Outka
roger18sx - 05-09-2023, 22:38
Jak oryginał się rozstukał po 15 latach tak ta nowa z tej firmy to po roku pewnie będzie.
Rzymianin13 - 06-09-2023, 08:38
Też tak myślę
Krzyzak - 06-09-2023, 12:53
Ja mam bardzo wiele części firmowanych przez NTY i nie przypominam sobie jakichkolwiek problemów.
Części są tanie i mają normalną gwarancję.
Rzymianin13 - 06-09-2023, 14:48
Wyszło że maglownica jest ok, minimalny luz skasowany. Dwa przewody do regeneracji a do tego chłodnica oleju też przeciekała i jeszcze parę dupereliJak nie urok to sraczka
[ Dodano: 07-09-2023, 08:40 ]
Śruba do kasowania luzu z nakrętką kontrującą , nakrętkę odkręciłem żabą a do śruby zrobiłem krzyżak z płaskownika 5mm chociaż śrubokrętem też by się dało. Bez opuszczenia belki raczej nie da się tego zrobić.
|
|
|