To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - Tempomat E56A

user818181 - 06-10-2023, 23:51
Temat postu: Tempomat E56A
Samochód: Mitsubishi Galant 1995 E56A 2.4l ES

Cześć, zauważyłem od wczoraj, że coś się dzieje u mnie z tempomatem. Problem wygląda tak, że tempomat w 98% przypadkach w ogóle nie reaguje na manetkę w kierownicy. Czasem włączy się i działa aż do momentu wciśnięcia pedału hamulca, później znowu nie reaguje. Cruise Control działa, jednak nie ma reakcji na manetkę w kierownicy. Sprawdzałem już wężyki podciśnienia, pompę i linkę - wszystko jest w porządku. Stawiałbym na czujnik położenia hamulca, o ile w ogóle taki istnieje w tym samochodzie, bądź przełącznik na manetce w kierownicy. Macie może jakieś rady, bądź rzeczy warte sprawdzenia?
Dodam jeszcze, że przy bardzo lekkim dotknięciu hamulca światła stop już zaczynają się świecić, nie jest to nawet minimalne wciśnięcie hamulca, co dosłownie lekkie "smyrnięcie".
Czekam na wasze propozycje.
Pozdrawiam :)

jacek11 - 07-10-2023, 10:10

Tak. Czujnik stopu podaje sygnał dla tempomatu. Ustaw go poprawnie. Sprawdź też czujnik przy pedale sprzęgła, jeśli masz skrzynię manualną.
user818181 - 07-10-2023, 17:57

jacek11 napisał/a:
Tak. Czujnik stopu podaje sygnał dla tempomatu. Ustaw go poprawnie. Sprawdź też czujnik przy pedale sprzęgła, jeśli masz skrzynię manualną.

Okej, gdzie taki czujnik moge znalezc?

Krzyzak - 07-10-2023, 18:02

Czujnik hamulca i sprzęgła znajduje się nad ich pedałami.Trzeba dość mocno zanurkować. Jest nakrętka kontrująca i kręci się całym czujnikiem, żeby go wsunąć bądź wysunąć.
user818181 - 09-10-2023, 23:50

jacek11 napisał/a:

Dzięki! Problem rozwiązał się :)