Pajero III - Pajero 3.2 DID ogrzewanie /klimatyzacja
Edison - 03-11-2023, 11:13 Temat postu: Pajero 3.2 DID ogrzewanie /klimatyzacja Cześć, auto to Pajero z 2003r z silnikiem 3,2DID w automacie. Problem polega na tym że po ustawieniu pokrętła temperatury na max, cały czas załącza się sprężarka klimatyzacji, efektem tego jest oczywiście zimne powietrze z nawiewów. Wyjąłem przekaźnik klimatyzacji aby kompresor nie mógł się załączyć i auto grzeje jak szalone, równo ze wszystkich nawiewów i w każdej pozycji. Wymieniłem już dwa panele sterowania, myślałem że tu będzie problem ale niczego to nie zmienia.
Myślałem jeszcze o wadliwym czujniku temperatury wewnętrznej ale po długiej lekturze forum nie jestem w stanie jednoznacznie stwierdzić gdzie on się znajduje. W panelu sterowania, pod pokrętłem temperatury jest podłużny otwór ale nie mam w instalacji żadnego czujnika ani luźnego przewodu . Jest coś w rodzaju czujnika na środku deski rozdzielczej , pomiędzy nawiewami szyby, czy to może być czujnik temperatury właśnie ???
Będę wdzięczny za każda sugestię .
Pozdrawiam.
kiper12 - 07-11-2023, 17:07
Hej
w/g instrukcji są dwa czujniki temperatury.
jeden to "Inside air temperature sensor" który znajduje się w prawej dolnej części panelu regulacji ogrzewania. jest też czujnik "Air conditioning sensor" <Automatic A/C> lub <Manual A/C>
z manualną klimą czujnik znajduje się poniżej panelu ogrzewania po prawej stronie. w automatycznej klimie, znajduje się w schowku poniżej po prawej stronie. tak to jest opisane w serwisówce. może będzie pomocne.
Lotnik1414 - 09-11-2023, 20:43
hej. w trojce jest tak ze jak dasz nawiew na szybe z automatu rusza klimatyzacja i nie pokazuje tego kontrolka na przycisku. tak dla ciekawostki.
ps. tak jest w 3.5GDI
|
|
|