Pajero IV - [3.2 DID] Falujące obroty przy przyspieszaniu
hlukasz - 14-11-2023, 20:30 Temat postu: [3.2 DID] Falujące obroty przy przyspieszaniu Cześć
Ostatnio w moim Pajero (2007r, 3.2 DID, 290kkm przebiegu) zauważyłem problem z falowaniem obrotów silnika. Na początku było to tylko słyszalne przy przyspieszaniu, po jakimś czasie zaczęło być już odczuwalne (samochód przyspiesza nierównomiernie), a ostatnio pojawia się nawet jak się próbuje wkręcić na obroty stojąc na P.
Błędów brak, filtr paliwa wymieniony (bez poprawy). Poniżej wklejam wykres ciśnienia paliwa w szynie - samochód stoi na P i jedynie dodałem gazu żeby wkręcił się na około 3k RPM i trzymałem wciśnięty pedał w stałej pozycji przez około 10 sekund.
Zakładam, że to nie powinno tak wyglądać? Macie jakieś pomysły od czego zacząć? Czy to może być spowodowane zacinającym się zaworem SCV?
zbyszekm2 - 13-12-2023, 14:25 Temat postu: Re: Falujące obroty przy przyspieszaniu
hlukasz napisał/a: | Cześć
Ostatnio w moim Pajero (2007r, 3.2 DID, 290kkm przebiegu) zauważyłem problem z falowaniem obrotów silnika. Na początku było to tylko słyszalne przy przyspieszaniu, po jakimś czasie zaczęło być już odczuwalne (samochód przyspiesza nierównomiernie), a ostatnio pojawia się nawet jak się próbuje wkręcić na obroty stojąc na P.
Błędów brak, filtr paliwa wymieniony (bez poprawy). Poniżej wklejam wykres ciśnienia paliwa w szynie - samochód stoi na P i jedynie dodałem gazu żeby wkręcił się na około 3k RPM i trzymałem wciśnięty pedał w stałej pozycji przez około 10 sekund.
Obrazek
Zakładam, że to nie powinno tak wyglądać? Macie jakieś pomysły od czego zacząć? Czy to może być spowodowane zacinającym się zaworem SCV? |
Do wymiany czujnik w Pompie
https://e-pajero.pl/uklad-paliwowy/6834-zawor-czujnik-pompy-wtryskowej-scv-l200-2500did-1460a031-1460a037.html
|
|
|