Outlander III GEN Techniczne - Dźwięk tyrkotania podczas mocnego przyśpieszania ....
benypb - 28-11-2023, 21:37 Temat postu: Dźwięk tyrkotania podczas mocnego przyśpieszania .... Witajcie
Pytanie - może coś doradzicie ... auto mam od 3 miesięcy Outlander III 2.0 2016 rok z manualną skrzynią biegów.
Od jakiegoś czasu męczy mnie dziwny dźwięk tyrkotania, buczenia podczas szybkiego przyśpieszania i spokojnej jeździe powyżej 110 km/h.
Z początku myślałem że to wina opon Bridgestone Turanza 6 - 226/55/18, bo przy spokojnej jeździe zaczynał się dziwny dźwięk jakby tyrkotania, myślałem że to opony, letnich nie sprawdzałem podczas szybkiego przyśpieszania, ale gdy założyłem zimowe Kleber 225/70/16 jest to samo, zacząłem testować je przy różnych predkościach...
Gdy podczas tego hałasu wrzucę na luz to jest cisza, zastanawiam się nad łapą - poduszką skrzyni biegów bo podczas przyśpieszania na wysokim biegu potrafi drążek latać minimalnie od lewa do prawa i takie wydaje tr tr tr - więc padło na poduszkę jezeli takowa w tym samochodzie jest.
Przy spokojnej jeździe jest cisza, zaczyna się dopiero powyżej 110 km/h.
Czy może skrzynia kończy żywot ? olej w niej wymieniałem po zakupie.
kipp3r - 30-11-2023, 10:24
Obstawiał bym przegub wewnętrzny
Krzyzak - 01-12-2023, 16:52
Wrzucenie na luz powoduje, że nie kręci się wałek sprzęgłowy w skrzyni a przynajmniej jeśli się kręci napędzany od innych wałków (zależnie czy wyciągniesz bieg czy nie) to nie ma takiego obciążenia.
Dlatego z opisu pierwsze podejrzane jest łożysko wałka sprzęgłowego i to chyba tylne, skoro głośno jest na wysokiej prędkości i wysokim biegu.
benypb - 04-12-2023, 10:04
Krzyzak napisał/a: | Wrzucenie na luz powoduje, że nie kręci się wałek sprzęgłowy w skrzyni a przynajmniej jeśli się kręci napędzany od innych wałków (zależnie czy wyciągniesz bieg czy nie) to nie ma takiego obciążenia.
Dlatego z opisu pierwsze podejrzane jest łożysko wałka sprzęgłowego i to chyba tylne, skoro głośno jest na wysokiej prędkości i wysokim biegu. |
Dziękuję za sugestię, ale jeszcze dokładniej uściślę...
Gdy zamieniłem na zimowe opony i był ten sam efekt, zacząłem go kręcić od 1-wszego biegu i dynamicznym ruszaniu i tak do 3 biegu gdzie jest dynamiczne przyśpieszanie - jest taki sam efekt - dziwne terkotanie, póki co to czekam na termin u mechanika co by on spróbował zdiagnozować przyczynę tego hałasu.
Przy spokojnym ruszaniu, jest cisza.
krah - 02-01-2024, 20:10
Sprawdź tylny dyferencjał. U mnie dawał podobne objawy. Przy mocno skręconych kołach idzie więcej mocy na tył i terkotalo. Na 2wd był spokój. Po wymianie jest ok
benypb - 20-02-2024, 13:48
Wstępnie wyeliminowałem problem z głośnym tyrkotaniem - tłumik tylni się rozszczelnił i niósł się rezonans, cały układ wydechowy został sprawdzony i wg. specjalisty od układu jest ok.
Jednakże efekt buczenia, tyrkotania nadal występuje ale taki mocno przytłumiony i występuje tylko między 3 - 3,5 tyś obrotów i ewidentnie wg. mojej oceny jakby pochodził z wydechu, czy te samochody tak mają czy szukać jeszcze dziury w całym?!
Krzyzak - 21-02-2024, 06:55
Mogło się coś urwać w środku.
benypb - 21-02-2024, 13:19
Krzyzak napisał/a: | Mogło się coś urwać w środku. |
Nie specjalista od tłumików sprawdzał właśnie czy w środku nic nie lata.
outlander4J11 - 27-02-2024, 14:56
benypb napisał/a: | Wstępnie wyeliminowałem problem z głośnym tyrkotaniem - tłumik tylni się rozszczelnił i niósł się rezonans, cały układ wydechowy został sprawdzony i wg. specjalisty od układu jest ok.
Jednakże efekt buczenia, tyrkotania nadal występuje ale taki mocno przytłumiony i występuje tylko między 3 - 3,5 tyś obrotów i ewidentnie wg. mojej oceny jakby pochodził z wydechu, czy te samochody tak mają czy szukać jeszcze dziury w całym?! |
rezonans w zakresie obrotów 3-3,5 tys o. jest normalny w tym silniku i samochodzie. Dyskutowaliśmy o tym na tym forum ... Poniżej link. Mam tak samo, na każdym biegu między 3-3,5 jest głośniejszy, tak trochę buczy i jest lekko wyczuwalny rezonans. Ciekawe jest to, że przy pełnym załadunku jest to mniej odczuwalne,,,
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1607819
benypb - 29-02-2024, 10:45
outlander4J11 napisał/a: | benypb napisał/a: | Wstępnie wyeliminowałem problem z głośnym tyrkotaniem - tłumik tylni się rozszczelnił i niósł się rezonans, cały układ wydechowy został sprawdzony i wg. specjalisty od układu jest ok.
Jednakże efekt buczenia, tyrkotania nadal występuje ale taki mocno przytłumiony i występuje tylko między 3 - 3,5 tyś obrotów i ewidentnie wg. mojej oceny jakby pochodził z wydechu, czy te samochody tak mają czy szukać jeszcze dziury w całym?! |
rezonans w zakresie obrotów 3-3,5 tys o. jest normalny w tym silniku i samochodzie. Dyskutowaliśmy o tym na tym forum ... Poniżej link. Mam tak samo, na każdym biegu między 3-3,5 jest głośniejszy, tak trochę buczy i jest lekko wyczuwalny rezonans. Ciekawe jest to, że przy pełnym załadunku jest to mniej odczuwalne,,,
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1607819 |
Dziękuję za odpowiedź, więc "ten model tak ma" no cóż życie, a już myślałem że coś jest popsute tylko zarazem smutne to jest. Drugie auto moje Astra II z 99 roku z silnikiem 1.8 i przebiegiem 427 tysiecy km zbiera się BARDZO SZYBKO i jest przy tym cicha.... i ciężko mi się z niej przesiąść na stałe do Outlandera.
|
|
|