Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] Brak napięcia w bezpiecznikach radia i zapalnic
titolr10 - 01-01-2024, 22:17 Temat postu: [II 2.0 DID] Brak napięcia w bezpiecznikach radia i zapalnic Hej,
Dzisiaj rano chcąc wsiąść do samochodu, spotkała mnie niemiła przygoda - auto teoretycznie się otworzyło (włączyło się oświetlenie wnętrzna), natomaist same rygle drzwi i bagażnika juz się nie otworzyły.
Pomyślałem, że to pompka od wspomagania. Dalsze oględziny doprowadziły do zauważenia braku prądu w zapalniczce oraz radiu.
Dotarłem do bezpieczników, sprawdziłem wszystkie miernikiem - wyszstkie sprawne.
Wyciągnąłem kilka z nich i na bezpieczniku od radia i zapalniczki nie ma napięcia.
Z tego co zauważyłem, nie działa radio, wszystkie zapalniczki, rygle drzwi i chyba tylne przeciwmgielne.
Czy znacie jakąś awarię, która odcina prąd do wszystkich tych elementów? Może któryś przekaźnik?
Bezpieczniki sprawdziłem w obu "skrzynkach".
Inmedi - 04-01-2024, 23:14
Cześć. Sprawdź połączenia co są na klemie akumulatora. Tam możesz nie mieć styku co by potwierdzało brak zasilania na skrzynce bezpieczników między innymi do tych odbiorników co napisałeś. Zaznaczyłem dodatkowo na zdjęciu, który obwód Ci nie działa jeśli masz ten problem co podejrzewam.
titolr10 - 05-01-2024, 08:13
Hej,
Tak, dokladnie to było problemem. Na klemie z tyłu są bezpieczniki zabudowane w płytce, niewymienialne. Trzeba wymienić całą płytkę, zamiast jednego bezpiecznika.
Taka płytka: https://t.ly/cb7l_
Okazało się, ze jeden z bezpieczników ucierpiał od korozji. Płytkę wymieniłem 2 dni temu, wszystko działa.
Inmedi - 05-01-2024, 11:50
No to super jak już problem rozwiązany.
Pozdrawiam.
|
|
|