Problemy techniczne - Turbina traci moc
darek760 - 06-01-2024, 10:53 Temat postu: Turbina traci moc Witam,
posiadam Mitsubishi Outlander, 2.2, 150 KM, diesel.
Mam problem z silnikiem, a mianowicie utratą mocy silnika. Podczas wyprzedzania auta przy prędkości ok. 130 km/h gdy dodam gazu nagle rozłącza się turbina i załącza się ikonka "check engine" . Auto traci moc. Wtedy muszę zjechać, zgasić auto, potem ponownie je odpalić i wtedy auto wraca do normy a "check engine" nadal się świeci.
Z czego może wynikać problem? Może ktoś miał podobną sytuację i wie jak to rozwiązać? Proszę o porady.
Bzyk_R1 - 06-01-2024, 17:13
Jest to klasyczny przykład przycinania się "sztangi" lub gruszki turbiny. Pod dużym obciążeniem kiedy potrzebne jest duże doładowanie, turbo się przycina i wpada w tryb awaryjny. Po zgaszeniu silnika nastawnik wraca do pozycji wyjściowej i auto znów ma pełną moc jednak usterka jest zapisana w ECU i wyświetla CE. Przyczyna to najczęściej nagary i zabrudzenie turbo, rzadziej korozja cięgieł i fizyczne przycinanie, czasem problem z zaworem sterowania doładowaniem / styk elektryczny itp. Przeważnie można doraźnie to naprawić poprzez aplikacje chemii czyszczącej nagary wprost do turbo od strony dolotu. Jeżeli usterka jest poważniejsza może być wymagany demontaż turbiny.
sampler - 06-01-2024, 20:27
Która to wersja silnika PSA czy MMC?
W PSA nie ma sztangi bo tam jest napęd elektryczny (notabene turbina jest produkcji MMC). Chociaż znam przypadek że raz padł ten serwomechanizm.
darek760 - 07-01-2024, 12:39
Nie mogę znaleźć wersji silnika ale podam parametry.
Jest to silnik 2.2, 16V, DI-D, kod silnika 4N14
To masz - 07-01-2024, 14:15 Temat postu: Re: Turbina traci moc
darek760 napisał/a: | nagle rozłącza się turbina. |
To subiektywna opinia wynikająca z powiązania utraty mocy z turbiną, która "daje moc".
O ograniczeniu mocy silnika decyduje ECU, a przyczyny mogą być inne, zupełnie nie związane z turbosprężarką, chociaż nie można ich wykluczyć.
Jeśli pojawia się kod błędu to trzeba zacząć od sprawdzenia co zgłasza komputer, a nie bawić się w zgadywanki
Jaki masz stan licznika? Przy wysokim przebiegu kolektor dolotowym może mieć 1/4 przepustowości, egr może się przycinać itp. itd.
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1666913#1666913
darek760 - 07-01-2024, 15:20
Stan licznika mam193000
To masz - 07-01-2024, 18:49
Przy tym przebiegu polecam zrobić przegląd profilaktyczny, szczególnie biorąc pod uwagę rozpoczynającą się przygodę z trybem awaryjnym pojazdu. Zobacz jak może wyglądać układ dolotowy w 4N14:
https://youtu.be/1HlC_bqRYxE?feature=shared&t=60
Wracając do tematu, nawet jeśli check engine zniknął to kod błędu będzie zapisany jako historyczny. Odczytanie go to fundament do dalszej diagnozy.
sampler - 07-01-2024, 20:27
darek760 napisał/a: | Nie mogę znaleźć wersji silnika ale podam parametry.
Jest to silnik 2.2, 16V, DI-D, kod silnika 4N14 |
To silnik MMC.
|
|
|