Outlander II Ogólne - [II 2.2 DID] Wymiana koła dwumasowego automat 2.2 TC-SST
2filip21986 - 10-07-2024, 09:58 Temat postu: [II 2.2 DID] Wymiana koła dwumasowego automat 2.2 TC-SST Witam,
przymierzam się do wymiany koła zamachowego dwumasowego lecz nie mogę znaleść nigdzie informacji odnośnie momentu dokręcania.
Jako że silnik był montowany w wielu markach na grupie forda znalazłem info o 47Nm ale przy skrzyni manualnej.
Czy posiada ktoś informacje odnośnie momentu dokręcania lub posiada jakieś informacje serwisowa/manual wymiany?
Moody - 10-07-2024, 13:37
Hej, z tego co widzę w dostępnych materiałach to nie ma rozgraniczenia wartości tego momentu w kwestii manual/automat.
Opisują to w dziale koła dwumasowego.
Wartość jak podajesz: 47±4 Nm, z zaznaczeniem, że w pierwszej fazie dokręcania: 15±1 Nm.
PS.1. A wieść gminna niosła, że automat tak umiejętnie traktuje koło dwumasowe, że jest z nim wieczne.
PS.2. Powyżej podane wartości dot. momentu dokręcania. A jak będzie z "momętem" to nie wiem
2filip21986 - 10-07-2024, 13:47
No właśnie odnośnie automatu nie mogę znaleść info więc zastosuje się do tych parametrów.
Przebieg mam niby ok 140 tyś (ja zrobiłem 30tyś), a jak było wcześniej traktowane auto trudno powiedzieć.
Duży moment obrotowy i jazda głownie miejska robi swoje.
Dzięki za pomoc.
Moody - 10-07-2024, 21:58
Te dane możesz uznać za pewne. Pochodzą z serwisówki.
Tak jak pisałem w działach dot. skrzyń biegów nic o tym nie wspominają. To pochodzi z opisu dwumasy.
Minąłem 180k. Ten sam silnik, manual. Dwumasa nadal ori.
|
|
|