To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - [2.2D 110kW] za wysoki poziom oleju i hałas z rozrządu

leleks200 - 12-08-2024, 14:59
Temat postu: [2.2D 110kW] za wysoki poziom oleju i hałas z rozrządu
Cześć

Mam ASXa z 2015 2.2D w automacie - kupiłem niedawno.
Przed zakupem sprawdziłem go w ASO w Kielcach i wszystko było super... ale jak się okazuje nie było i nie jest. Jakie są objawy:

1) hałas z okolicy rozrządu - zwłaszcza na zimnym, na ciepłym mniejszy ale wyraźnie słyszalny
2) świst przy przyśpieszaniu - na zimnym mocno, na ciepłym też słychać niestety
3) po przejechaniu około 3-4 tyś. km zapala się kontrolka oleju - poziom oleju jest ZA WYSOKI!

Z dodatkowych informacji:
> Po zakupie wymieniłem olej i zrobiłem regulację luzów zaworowych (poza ASO).
> spalanie średnio 6,2l/100km, nie dusi się, nie dymi, jedzie jak trzeba
> jeździł po mieście, przebieg - około 140k (auto z polskiego salonu)

Diagnoza:
a) mój mechanior mówi, że to napinacz paska rozrządu słaby i trzeba rozbierać silnik (w ASO pierwszy raz o czymś takim słyszą), nie ufam
b) ASO w Białymstoku zdiagnozowało: hałas z okolic rozrządu do demontażu i dalszej diagnozy; odessano 0,5l oleju po 2000 km; olej w układzie dolotowym intercolera, pęknięty kolektor wydechowy

Proponują:
> wymiana kolektora wydechowego
> turbina regeneracja plus uszczelki
>demontaż rozrządu, sprawdzenie i wymiana co potrzeba

Co tym myślicie? Co ma sens a co nie? Czy znacie może kogoś kto mi to zdiagnozuje i ogarnie, ale nie w ciemno, tylko to co potrzeba, i zapłacę za to uczciwie?
Jestem z okolic Białegostoku. Bywam w Warszawie i na Śląsku więc mam dość spory zakres.

Z góry serdecznie Wam dziękuję za wszelką pomoc!

[ Dodano: 12-08-2024, 15:01 ]
Chętnie też poczytam wątki na forum jeśli takie są - będę wdzięczny za linki, bo sam nie odnalazłem

pitt63 - 12-08-2024, 15:17

Diagnozę masz konkretną. Normalne bolączki diesla. Na Śląsku masz dobrego fachowca specjalizującego się w Mitsubishi Adamus Mikołów tel. 601 416 390. Byłem u niego w marcu na regulacji zaworów i pokazywał mi łańcuchy zużyte, rozciągnięte, jakie wymieniał w dieslach. Tak na oko to myślę, że naprawa może sięgać 5 tysięcy PLN. Chyba ktoś już na forum szukał takiego kolektora i był z tym problem. Oby nie skończyło się na ori.
leleks200 - 12-08-2024, 17:03

pitt63 napisał/a:
Diagnozę masz konkretną. Normalne bolączki diesla. Na Śląsku masz dobrego fachowca specjalizującego się w Mitsubishi Adamus Mikołów tel. 601 416 390. Byłem u niego w marcu na regulacji zaworów i pokazywał mi łańcuchy zużyte, rozciągnięte, jakie wymieniał w dieslach. Tak na oko to myślę, że naprawa może sięgać 5 tysięcy PLN. Chyba ktoś już na forum szukał takiego kolektora i był z tym problem. Oby nie skończyło się na ori.

Dzięki! Odezwę się do niego. Kolektor jeśli dobrze kojarzę jest niedostępny - trzeba spawać

zbyszek_AG - 13-08-2024, 17:25
Temat postu: Re: [2.2D 110kW] za wysoki poziom oleju i hałas z rozrządu
leleks200 napisał/a:

1) hałas z okolicy rozrządu - zwłaszcza na zimnym, na ciepłym mniejszy ale wyraźnie słyszalny

Sprawdz w historii czy waalki balansujace byly wymieniane, byla akcja serwisowa.
Ja takowe mam wymienione na gwarancji a objawy mialem podobne.

leleks200 - 14-08-2024, 13:26

pitt63 napisał/a:

Pan Wojciech twierdzi, że nie robi diesli, a już na pewno nie tych :-(

[ Dodano: 19-08-2024, 15:11 ]
zbyszek_AG napisał/a:
leleks200 napisał/a:

Sprawdz w historii czy waalki balansujace byly wymieniane, byla akcja serwisowa.
Ja takowe mam wymienione na gwarancji a objawy mialem podobne.

https://www.forum.mitsuma...ic.php?t=107156
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=105683&postdays=0&postorder=asc&start=0

Feyro - 22-08-2024, 16:44
Temat postu: Re: [2.2D 110kW] za wysoki poziom oleju i hałas z rozrządu
- sprawdź czy to nie pompa oleju zamontowana w obudowie rozrządu - jak zimny to dziwnie piszczy, a nawet przy zużytej może rzęzić - jak się nagrzeje to znika
2) świst przy przyśpieszaniu - na zimnym mocno, na ciepłym też słychać niestety
- turbina - do sprawdzenia - ale z tego co się orientuję to ten typ tak może mieć :)
3) po przejechaniu około 3-4 tyś. km zapala się kontrolka oleju - poziom oleju jest ZA WYSOKI!
- temat dpf i kasowania interwałów wymiany - temat wałkowany raz dziennie :)